Underskatta aldrig din motståndare

  • Fredag 17 okt 2014 2014-10-17
E-post 0

Jimmie Åkessons sjukdom, och sjukskrivning, dominerar medierna inför helgen. Att han drabbats av utmattningssymptom är nog inget att förvånas över, den bevakning som Åkesson kringgärdats av har nog varit på samma nivå som den som Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt fick uppleva under valrörelsen. Nog om detta.

Eva Franchell, Aftonbladet, och Stefan Löfven, är nog de två som från vänsterhåll kunnat hantera denna nyhet på ett rimligt sätt. De beklagar sjukdomstillståndet med tillägget att Franchell menar att granskningen av Sverigedemokraterna bara har börjat. Jag kan fundera något över den slutsatsen, inget parti har granskats så hårt och skrivits så många böcker och spaltkilometer text om sedan 2002 att det finns nog få stenar kvar att vända på. Och vi vet alla hur bra det har gått även fast granskningen har ett värde i sig.

Dagens bottennapp står dock hennes kollega Fredrik Virtanen för.

Skärmavbild 2014-10-17 kl. 17.34.10 Skärmavbild 2014-10-17 kl. 17.35.05

Vad sedan Virtanen egentligen menade med sin senare tweet vet vi nog inte men det känns som att han samtidigt som han bad om ursäkt för något passade på att genom invektiv öka klyftan ytterligare. Om hans redaktion, med förläggaren och ägaren Schibstedt bakom sig, tror att han idag lyckades ”omvända” några Sverigedemokrater så tror han nog fel. Möjligtvis fick han Dror Feiler att tuta något hårdare i sin lur och ta några surdegshambosteg till. Virtanen, och allt fler, blir mer och mer en spegelbild av Avpixlat. Det är mycket lätt att förvandlas till en spegelbild av det du säger dig bekämpa, så oerhört lätt och just nu liknar mången media Avpixlat i frossandet.

SD ökar dessutom de facto fortfarande sitt stöd i väljarkåren och det institut, Sentio, som annars brukar anses vara det minst trovärdiga men var det enda institut som hade någorlunda rätt i opinionsundersökningarna innan valet pekar på att SD idag ligger på nästa nivå på över 16 procent. Sentio ”missade” SD valresultat med 0,1 procentenheter veckan innan valet – de andra instituten gav SD runt åtta procent vilket gör att dess analytiker borde sätta sig ner och fundera på mätmetoder.

Hur kan då Åkessons sjukdom nu påverka det politiska klimatet? Naturligtvis ett avbräck medialt, gruppledaren Mattias Karlsson är oprövad i den roll som Åkesson hade men någon större förändring lär vi inte se. Karlsson har, enligt vissa källor, trivts i rollen som chefsideolog och arkitekt två steg bakom Jimmie Åkesson, Kent Ekeroth och Björn Söder. Han har trivts i skuggorna och beskrivs som en i allra högsta grad intelligent person med stor strategisk förmåga. En av de absolut viktigaste faktorerna bakom SD framgång.

Det värsta som kan hända nu är att Jenny Madestam, Tomas Ramberg och andra poltiska förstå-sig-påare får den politiska nivån att slappna av från hotet från SD samt att Virtanens typ av humor och hån mot personen Åkesson får fäste. Detta kommer i sådana fall, med Karlsson vid rodret, vändas mot oss. Att dessutom tro att hån av motståndarens främste ikon skulle skapa sympati för vår sak, vår människosyn. Virtanen ger prov på exakt samma förnedrande och nedlåtande syn på Åkesson som han anklagar Åkesson ha riktad mot muslimer, svarta, araber och Gud vet vad. Virtanen gjorde bort sig och hela sin redaktion idag och om inte Franchells mer balanserade ledartext publicerats så hade skadan på redaktionens trovärdighet blivit permanentad för evig tid. Och att tro att Mattias Karlsson, chefsideologen och arkitekten bakom dagens Sverigedemokrater, skulle göra ett sämre jobb än Åkesson är att underskatta motståndaren. Men å andra sidan, de flesta har hånat och underskattat Sverigedemokraterna konsekvent sedan 2002. Med numera rätt känt resultat.

Jag knyter  an lite till Franchell, som ändå är rätt ute i grunden, för att avsluta dessa tankar: Det är nu det börjar, det är nu vi inte får slappna av en sekund. Det politiska läget har aldrig varit svårare än nu och det blev definitivt inte lättare med Mattias Karlsson som huvudmotståndare och Virtanen med anhang som tror att hån och taskig humor är bästa vapnen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se