Barnatro eller bluff

  • Torsdag 13 Nov 2014 2014-11-13
E-post 0

När Migrationsverket skrev upp sin prognos för hur många asylsökande som väntas nästa år arbetar de nu med siffran 95 000, bara det en rejäl höjning, men det kan visa sig bli ännu fler. Finansminister Magdalena Anderssons sorglösa kommentar till den prognosen var ordagrant, i samband med budgeten:

 Nej, den kullkastar inget. Det är den typen av saker vi hanterar varje dag i finansdepartementet.

Jaså. Jaha. Nähä. Men. Idag kom det ett annat budskap.. Justitie- och Migrationsminister Morgan Johansson uttrycker sig i termer som i sig ger signal om att det här kommer bli dyrt. Han vill utreda Sveriges möjligheter att söka pengar ur EU:s massflyktsfond. EU har avsatt runt 25 MDR SEK för innevarande mandatperiod och det är inte hela beloppet som täcker in för vad Sverige kan söka för. För ökad tillfällig press är endast 1,5 MDR SEK avsatt vilket är tre procent av Migrationsverkets ökade kostnader för motsvarande period. Stora delar av fonden är reserverad för repatriering av asylsökande. Och vi är inte ensamma om att ha behov heller, de EU-länder som tar den största – och hårdaste smällen är inte vi. Det är Grekland och Italien som har en helt annat syn och därmed system på flyktingmottagning. De interneras i läger istället för som i Sverige, anläggningsboenden i mindre skala och enskilda lägenheter (EBO). Varje ynka miljon är nödvändig i detta sammanhang och finansminister Anderssons sorglösa attityd visar sig bara vara ett spel för galleriet. Justitieminister Johansson är dock inte mycket bättre, det handlar inte om några större summor som vi kan tillgodoräkna oss.

Men om det bara var pengar som var problemet. Det är, när jag tittat lite närmare på förutsättningarna inte det största problem som Migrationsverkets handläggare sliter med 24 timmar om dygnet. Det är bostadsfrågan. Det finns redan idag knappt med bostäder, på de orter som är bäst lämpade för flyktingmottagning –  som Stockholm och Göteborgs respektive stad – med all sin vård och övrig infrastruktur finns det inga alls. Vi vet dessutom  sedan tidigare att alla Migrationsverkets prognoser har en viss eftersläpning. Den nivå som vi talar om nästa år kommer nå sitt medianvärde i april-maj. Då skall kanske 3 000 nyanlända personer, alltifrån de som kommer ensamma till hela familjer,  ha en bostad varje vecka. Om det nu inte finns några bostäder så måste vi börja bygga. Och vet ni vad? Där sätter plan- och bygglagen samt de kommunala processerna en hel del käppar i hjulet. Förändringar i detaljplaner för nybyggnation av flerfamiljsfastigheter tar i regel minst ett år att tröska igenom de kommunala kvarnarna om de skall ligga i rimlig närhet till en tätort och då har inga grannar överklagat beslutet. Börjar grannar ha den dåliga smaken att överklaga en nybyggnation för till exempel nyanlända flyktingar tar en förändring av en detaljplan år. Utan att ett enda spadtag tas eller en enda planka spikas fast i en annan.

Morgan Johanssons utspel idag var sannolikt mest för att gjuta den olja han kan få tag i på vågorna. Han vet, och jag vet, att även fast det ekonomiska läget är ansträngt så är det inte där vi har initiala behoven. Det är bostäderna och jag ställer mig idag tveksam till om kommunerna har den politiska viljan att börja ändra i detaljplaner hur som helst utan att ha finansiering för dels bostäderna men även den övriga service ett ökat flyktingmottagande kommer innebära. För att inte tala om de pedagogiska svårigheter som kommunala företrädare  kommer få med att förklara för ortens ungdomar, som inget hellre vill än att få en egen lägenhet, varför de måste stå över ett par år till eller så.

Så nej. Utspelen idag från regeringen är en blandning av panik, Potemkinkuliss och olja på vågorna. Som att försöka köpa sig lite tid till. EU har inte de enorma resurser som skulle krävas och när det kommer till kritan är vi väldigt sent ute eftersom Alliansen vid sina år vid makten helt negligerade bostadsbyggandet ens för dagens population. Det priset betalar regeringen Löfven nu bittert och det trista i kråksången är att såväl minister Andersson som Johansson inte är helt raka och tydliga i sin kommunikation. Det är som de väntar på att allt försvinner som genom ett trollslag. Att en god fé trollar fram bostäder för mer än 100 000 personer över natt.

Det vet jag nu. Och Morgan vet det. Och Magdalena vet det. Och framför allt han som satte igång det hela, Fredrik Reinfeldt. Han vet det mest av alla.Varför tror ni han höll sin presskonferens FÖRE sitt sommartal och inte EFTER att han bett oss öppna sina hjärtan? Det har aldrig hänt förut i hans historia. Hans sommartal var en förlorares testamente och avskedspresent till sin efterträdare. Han visste i den stunden att han skulle förlora valet och förberedde oss på det som komma skulle. Men var för feg för att möta oss med det budskapet där och då och stå till svars för det.

Återstår att hoppas på den goda fén. Som vi alla vet inte finns. Det är lite som barnatro över det hela. Eller bluff.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.