Den ofrivillige bödeln

  • Torsdag 27 Nov 2014 2014-11-27
E-post 0

Det finns skäl att kommentera dagens dramatik i den politiska sfären. För samtidigt som Alliansen marscherar ut från pensionsgruppens möte i full enighet om att ett tillväxtfientligt Miljöparti inte har där att skaffa så tickar klockan obevekligen mot onsdagens budgetvotering. En votering som kommer bli en veritabel mardröm för Stefan Löfven och hans rådgivare. Händelseförloppen hänger nämligen ihop.

Alliansen markerade idag att de avser hålla ihop för lång tid framöver och de kommer att rösta för sitt eget förslag. Att de skulle lägga ner sina röster efter dagens manifestation faller på sin egen orimlighet och udden är riktad mer mot Miljöpartiet än någon annan.

Sverigedemokraterna har tidigare aviserat att de anser att alla regeringar är bättre än en regering med Miljöpartiet samtidigt som de sträcker ut en hand till Stefan Löfven. Sverigedemokraterna är väl medvetna om att det finns en risk att de får skulden för ett extraval men de har nu skickligt manövrerat sig in i en position, som dessutom förstärks av Alliansen, att de inte alls är oresonabla på något sätt. Bara Stefan Löfven gör sig av med Miljöpartiet. Egentligen samma budskap som Alliansen gav Stefan Löfven i frågan om pensionerna.

Det kan faktiskt bli så efter den kommande veckan, jag misstänker att Tomas Eneroth och Stefan Löfven kommer bestämma sig om de vill återremittera budgeten ytterligare en vecka till finansutskottet först på tisdag kväll när de ser exakt hur landet ligger. Om det finns en öppning för förhandlingar med Alliansen kommer de ta den men om positionerna är lika låsta som idag så kommer de nog låta budgeten falla. Att hoppas på massiva sena ankomster till voteringen eller systematiska feltryckningar är sannolikt att hoppas på för mycket.

Varför gör då Sverigedemokraterna detta? De vill ha sällskap i det politiska utanförskapet numera. Den lämpligaste kandidaten för detta är Miljöpartiet som Alliansen börjat sky som nästan lika pestsmittad som Sverigedemokraterna själva efter Löfvens bleka insats kring Förbifarten och Bromma Flygplats. Och Alliansen vet att det kommer komma fler misslyckade förhandlingsresultat från Löfvens sida. Försvaret, energin och många fler frågor väntar på sitt avgörande och de ser inte den nuvarande regeringen som en vettig förhandlingspart i någon av dessa frågor så länge Miljöpartiet är med. Och det finns ytterligare skäl till varför Sverigedemokraterna utsett just Miljöpartiet som sällskap i politikens ingenmansland. SD rider på en vinnande våg, den våg som Gustav Fridolin trodde sig rida på när han utsåg sig själv till SD motpol. Detta är ett sätt för Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson att bränna in valresultatet en gång till i Fridolins och Romsons medvetande. Och de gör det inte utan ett sardoniskt leende, gör det på det mest intrikata sätt som tänkas kan. De överlämnar vapnet tillsammans med Alliansen till Stefan Löfven för att effektuera avrättningen av Miljöpartiet som regeringsparti om han skall överleva som statsminister.

Siktet är inställt på Miljöpartiet. Nu väntar vi bara på skottet trycks av. Av den ofrivillige bödeln.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se