Den sorglöse finansministern

  • Onsdag 5 Nov 2014 2014-11-05
E-post 0

Den kraftigt ökande flyktingströmmen till Sverige gör att Arbetsförmedlingen dignar under arbete. Pengarna räcker inte, även om regeringen skjutit till extra medel, enligt myndighetens rapportering till regeringen rapporterar TT. I en återrapport till regeringen konstaterar Arbetsförmedlingen att utbildningsnivån blivit allt högre bland deltagarna i etableringsuppdraget. I dag har 24 procent av dem en eftergymnasial utbildning på två år eller längre, jämfört med 18 procent förra året. Samtidigt har färre, 36 procent, en förgymnasial utbildning kortare än nio år.

Men Arbetsförmedlingen ser en risk för att den kompetens som finns hos nyanlända inte tas tillvara. En orsak är att de arbetsförmedlare som jobbar inom etableringsuppdraget har fått ansvar för betydligt fler deltagare när flyktingströmmen till Sverige ökat. De hinner inte ge det individuella stöd som behövs

Det här är människor som kommer att behövas på svensk arbetsmarknad. Det är viktigt att vi synliggör deras kompetens så att fler arbetsgivare upptäcker den. Arbetsförmedlingens förmåga att snabbt få ut nyanlända till arbete eller studier har stor betydelse för vår framtida välfärd, för att klara det behövs resurser.

säger Mathias Wahlsten, avdelningschef.

Nu ser vi hur nästa länk i kedjan i migrationspolitiken är på väg att haverera. Det är bara att konstatera det. AF:s siffror är dessutom på tok för låga i dagsläget och ingenting sägs om de med lägst utbildning. Vilka jobb och efter hur lång tid de etableras på arbetsmarknaden i rapporten. Men. Så länge det är en fråga om resurser så är det inte något större problem om jag tolkar vår finansminister rätt. Så sent som i förrgår sade hon följande om hur regeringen möter Migrationsverkets utmaningar på samma problem:

– Nej, den kullkastar inget. Det är den typen av saker vi hanterar varje dag i finansdepartementet.

Nästa länkar i kedjan som står inför en mer officiell kollaps är sannolikt primärvården samt bostäderna. Det ska bli intressant att följa om även de utmaningarna möts av samma sorglösa attityd. Allt fixar sig. Pengar är inget problem. Ge mig dina.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se