Hur?

  • Onsdag 26 Nov 2014 2014-11-26
E-post 0

Såväl Expressen som Aftonbladet tar idag på ledarplats upp de tiggande romernas situation. I Sverige, och tyvärr i hemländerna. Romerna, detta genom seklerna förföljda och stigmatiserade folk. Min position är ganska lik den Anders Lindberg tar, det vill säga att vägen genom lösdriverilagstiftning inte är möjlig. Den är för mig omöjlig då det skulle innebära en lagstiftning som innebär att det är ett brott att vara fattig. Men. Ingen av ledarsidorna lyckas något vidare med att vara lösningsorienterade. De pekar bägge på att det är kommunernas ansvar att lösa boendefrågan och då kommer nästa fråga:

Hur?

De flesta kommuner upplever idag en bostadsbrist. I storstads- och universitetsregionerna är bostadsbristen för unga akut samtidigt som Migrationsverket och den fria marknaden luskammar bostadsbeståndet på byggnader som kan fungera som logi för de 2 000 – 3 000 flyktingar som anländer på veckobasis. Läg därtill ordet ”ansvar” på de kommunala ekonomierna som är under hård press redan med dagens ekonomi samt bristerna i primärvården och skolan. Vi närmar oss snabbt en farlig punkt i samhällsutvecklingen där staten riskerar att slitas itu underifrån samtidigt som toppen, våra rikspolitiker, inget ser och inget förstår. Ropet på långsiktiga lösningar kommer falla platt till marken inom en mycket snarare framtid än vi anar om inte nu regeringen kliver fram i ministerrådet och börjar göra anspråk på de medel som är reserverade för romerna för att inledningsvis bara ”hantera” dagens akuta situation. För den är akut. En väninna till mig vågar inte längre gå ner i tvättstugan på Södermalm i Stockholm då tiggare bryter sig in i den nattetid i skydd mot kylan. I självaste surdegsbältet så sprider sig rädslan. Och rädslans medryttare i denna apokalyptiska ritt är ingen annan är hatet.

Vi går en kall vinter till mötes nu. Och jag utesluter inte att Sverigedemokraterna kommer att fälla regeringens budgetförslag. Den parlamentariska soppan ligger i skymundan i folkmedvetandet nu. De upplever, mer och mer, andra problem. Och det vet Mattias Karlsson. Det vet Jimmie Åkesson. De utnyttjar fullt ut den situation som nu börjar utvecklas och om nu oro och frustration börjar gro på Södermalm, var har den då slagit ut i full blom? Om Stefan Löfven slår mig en signal så kan jag ta honom med på en resa ut i landet och ner i katakomberna under Stockholm så ska han få sig en upplevelse som han aldrig kommer glömma. Just 200 meter från Rosenbad finns det några tillhåll för samhällets olycksbarn som få får uppleva som inte är någon av dem själva. En syn som jag aldrig kommer glömma. Död, förruttnelse och desperation. Och 22 mil från Rosenbad dess motpart: Ilska och frustration samt oro för att samhällets resurser inte räcker till.

Jag har ofta sagt att jag ser med oro på utvecklingen. Det ordet räcker inte till längre utan har ersatts av ett hur. Hur kommer vi ur allt detta? Regeringen har inga förslag, inte heller oppositionen om vi bortser från centerpartiet vars partiledning vill utveckla partiet i en sann libertariansk anda. Men det vill inte jag.

Hur? Det är våra folkvalda, som slagit sig fram till köttgrytorna, som är oss svaret skyldiga. Dags att få dem att betala det svaret nu. Hur tar vi oss ur detta nu? 2015? 2016? Dags att svara. Typ nu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se