Öppnar S för systemkritik nu?

  • Tisdag 25 Nov 2014 2014-11-25
E-post 0

Anne-Marie Lindgren, S, skriver en försiktig artikel i husorganet AiP, Aktuellt i Politiken, om invandring och migration. Det är socialdemokratins Grand Old Lady förbehållet att vara försiktig, det ligger både i den rollen och i hennes natur. Egentligen finns det inget att invända mot hennes sakframställan förutom en sak, att prata numerärer är inte irrelevant.

Lindgren pekar på såväl arbets- som bostadsbristen i hela landet. Såväl nyanlända som unga vuxna har ett behov av bostäder och då är det en förutsättning att vi börjar ta tag i N-ordet. Ingen seriös samhällsplanerare kan gå in i en genomförandefas med uppdraget att bygga en ”massa bostäder”. Läge, antal och standard i form av storlekar på de inbördes lägenheterna eller husen måste definieras i varje fall grovt. På samma sätt som andra politikområden i form av vård, skola och omsorg. Hur många barn? Vilket hälsoläge kan vi förvänta oss och hur många? Frågor som söker svar och då blir dessvärre numerären en fråga som vi inte kan ta oss ur.

Det är en otroligt viktig signal att denna artikel, som sannolikt aldrig hade kunnat publiceras för ett par år sedan i partistyrelsens egen tidning, nu går ut. Socialdemokratin kanske internt kan börja öppna upp för en systemkritisk debatt istället för att falla in bakom Aftonbladet som fortsätter sin inslagna väg. Det är inte så att denna skuta går att vända på en fem-öring men när partistyrelsens egen tidning nu försiktigt börjat närma sig området så säger det något om stämningen och kanske en framtida maktbalans i partiet. Ett nymornat beteende och frågan är nu vilka som kommer ta ledartröjan, om det blir det storstadsorienterade Tro och Solidaritet som tar den och grisar ihop den med religionen eller om det blir de mer traditionella socialdemokraterna från ute i landet.

So wie so måste socialdemokraterna kapa banden med Aftonbladets ledarredaktion och inte låta sig styras eller påverkas därifrån. Socialdemokraterna, som vid sidan är det enda parti förutom Moderaterna som skulle kunna göra skillnad måste sluta med dagens förnekande debatt och lyfta det som tidigare varit paradnumren, förmågan till konstruktiv och pragmatisk systemkritik. Idag präglas bägge partierna av en retorik som bäst kan beskrivas som om en meteorolog skulle beskriva vädret de kommande dagarna utan att nämna temperatur, vind, moln, sol, nederbörd etc. Det har inte gått så här långt och den politiske strateg som tror att det fortsatt är en bra idé bör nog förklara sig.

Vi måste kunna ha en systemkritisk debatt. Och då måste vi börja beskriva systemets kapacitet, flaskhalsar och mättnad med konkreta tal. Inte vem som är rasist och inte. Det senare är, om något, en totalt irrelevant debatt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se