Så blev de mänskliga

  • Fredag 7 Nov 2014 2014-11-07
E-post 0

Ett tältläger strax intill en förskola på Långholmen har under hösten vuxit och lett till sanitära problem. Nu ska bosättningen bort rapporterar Södermalmsnytt.

Skärmavbild 2014-11-07 kl. 00.48.00

Denna åtgärd hade kanske inte varit så iögonfallande om inte två av antirasist- och medmänsklighetsdebattens främsta förkämpar, Johan Croneman på DN och historiereportern Henrik Arnstad försvarat stadsdelen i samma tidning:

Tvärtom tycker jag att vi ska vara ytterst stolta över den hatbild som tecknats av Södermalm. Vi har blivit kontroversiella och suspekta för att vi står upp för antirasism, medmänsklighet och demokrati, säger Henrik Arnstad.

Johan Croneman håller med:

Det är viktigt mitt i baktalandet att understryka att Söder är en stadsdel i innerstan där det är högt i tak och där vi tar ett betydligt större socialt ansvar för utsatta än andra stadsdelar i Stockholm. Jag är jävligt glad att SD bara får fyra procent av rösterna här, säger Johan Croneman.

Jag kan fundera för någon minut om var Arnstad och Croneman befinner sig i skrivande stund. Om de står som en mänsklig kedja och försvarar tältlägrets invånares, EU-migranterna som försörjer sig och sin familj genom att tigga, rätt att långtidstälta på Långholmen för att de ingenstans har att bo. Om Arnstad och Croneman springer runt på Hornsgatan med petitioner och bildar opinion för en större manifestation med Surdegshambo för Dror Feilers saxofon från Nytorget till Hornstullsstrand. Om de kanske börjar mobilisera sina grannar att tillsammans med dem själva öppna sina lägenhetsdörrar och ta emot de tillfälliga Långholmsborna i sina hem som en del av sitt stora sociala ansvar nu när vintern står för dörren. Jag kan fundera något över detta men landar nog i att det hela kommer resultera i tystnad eller konstiga bortförklaringar som

  • ”Jag hade inte en aning om detta”.

  • ”Jag har varit för upptagen”

  • ”Det sätter ljuset på ett principiellt problem som vi på Södermalm blajblajblajblaj”

eller något annat i samma andas barn. Men vet ni vad? Denna plötsliga tystnad från Södermalmsopinionen i allmänhet och journalistkåren i kvarteren samt Arnstad och Croneman i synnerhet betyder faktiskt bara en sak. Att de är mänskliga. Att de är som alla andra. Gärna generositet och öppna hjärtan men ”Not in my back yard” och helst med någon annans plånbok.

NIMBY. Så blev de mänskliga. Så mycket enklare det blev nu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se