Snorkigt

  • Torsdag 6 Nov 2014 2014-11-06
E-post 0

Alliansen presenterade i dag sju förslag. Tre av dem stödjer Sverigedemokraterna på stående fot vilket skulle innebära att stora delar av regeringens skolpolitik faller. Utbildningsminister Gustav Fridolin, numera med egen rikskänd Youtube-kanal, väljer att kommentera detta med

– Väljer de att lägga fram förslagen för riksdagen och de får majoritet så får vi titta på dem

säger Gustav Fridolin, och fortsätter:

– Vi är öppna för samtal.

”Titta på dem”? Gustav Fridolin tycks ha missat något under förra mandatperioden och hur vår regeringsform fungerar. Majoritetsbeslut i Riksdagen är det bara för regeringen att rätta sig efter. Det blir i regel inga problem i de fallen regeringen får majoritet för sina propositioner men likväl måste de ha ett majoritetsbeslut för att fullfölja dessa. Enligt samma regel är det heller inget problem när kammaren i majoritet beslutar i annan ordning annat än att det blir lite tristare för regeringen att regera. Och lite svårare att hålla de egna väljarna och medlemmarna på gott humör. Men är det några som nu Gustav Fridolin nu med viss garanti retat upp är det såväl Alliansen som Sverigedemokraterna med sitt

”Vi får titta på dem”.

Lite förstrött halvintresserat sådär, utan att vilja inse att Miljöpartiet kollapsade helt under valspurten och att regeringen är i minoritet. Att regeringen har att rätta sig efter riksdagens vilja. Uttalandet lär, enligt Ledarsidorna.se källor i Riksdagen, retat gallfeber på främst Alliansen i sin snorkighet och vid eventuella samtal, som nu samma företrädare nu är rätt omotiverade till att hörsamma efter den snorkigt ointresserade attityden som Fridolin ger uttryck för, så lär ministern få facit på hur det kan gå. Det är riksdagen som för var tid godkänner eller förkastar regeringens respektive egna förslag.

Samarbetsregeringens chef, statsminister Stefan Löfvens, uttalade attityd om lyhördhet och samarbete har definitivt inte landat i Utbildningsdepartementet. Jag tror nog att Fridolin kommer få sig en liten nätt överraskning när mekanismerna i den svenska konstitutionen går upp för honom. Utbildningsminister som han är kanske de nyvunna insikterna kan användas på grundskolenivå i samhällskunskap.

Skall samarbetsregeringen verkligen göra skäl för sitt eget formulerade namn så krävs nog en lite annan grundattityd än vad Utbildningsministern visar upp.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se