Stjärnglans

  • Onsdag 26 Nov 2014 2014-11-26
E-post 0

Genom att säga att Sverige inte förstår rysk krigföring underkänner Wallström Sveriges underrättelsetjänst, säkerhetspolitiska forskning och UD:s analyser, skriver Annika Nordgren Christensen (MP) och Oscar Jonsson på Expressen Debatt. De skriver bland annat

… likställt med att underkänna vår underrättelsetjänst, säkerhetspolitiska forskning och UD:s analyser. Alternativet är att man helt enkelt inte tar del av det som sägs och skrivs. Frågan är vilket som oroar mest. För det andra kan en välvillig tolkning av det ”irrationella” vara att det framstår svårförståeligt utifrån en svensk referensram. Men tvärtom är agerandet dels inte speciellt nytt och dels följer det ryska regimens rationalitet på pricken.

Detta förstärks av Fredrik Antonsson, AKA ”Den sjätte mannen”, som passar på att citera Vladimir Putin själv:

“I will recall once more Russia’s most recent history.
Above all, we should acknowledge that the collapse of the Soviet Union was a major geopolitical disaster of the century. As for the Russian nation, it became a genuine drama. Tens of millions of our co-citizens and compatriots found themselves outside Russian territory. Moreover, the epidemic of disintegration infected Russia itself…. (2005)

Vi kan fundera något, efter att ha läst Vladimir Putins nu nio år gamla ord, om under vilken sten som utrikesminster Wallström varit gömd under de senaste decennierna. Putin är, både ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv som ett diplomatiskt sådant, allt annat än otydlig i sin vilja. Som han nu fullföljer med full kraft. Han agerar allt annat än irrelevant vilket Wallström vill påskina.

I den roll Wallström har idag så skulle jag nog rekommendera några minuter framför en karta över Östersjön. VId en lite noggrannare betraktelse kanske hon då inser att Kaliningrads oblast ligger som en rysk enklav omgiven av antiryskt inställda länder. Precis som Danzig låg som en isolerad enklav innan tyskarna beslöt sig för att göra processen kort med Polen. På samma sätt som Danzigs isolering stack i tyskarnas ögon och själ då så vet vi – genom olika uttalanden från dagens ryska ledarskap – att Kaliningrads isolering från “Rodina”, moder Ryssland, svider exakt lika mycket. Wallström bör läsa på lite vad “Rodina” egentligen har för innebörd. Något mycket större än bara hemland eller stat. Det är identiteten. Den urryska.

Vladimir Putin följer tämligen noga den doktrin som gällde under Sovjetunionens dagar och det finns sannolikt rätt gott om medarbetare på Utrikesdepartementet som var med även på den tiden. Den doktrinen lärdes även ut på Förhörsledarcentrum så sent som en bra bit in på 1990-talet samt att vid såväl Must som Utrikespolitiska institutet så har, sedan ett knappt decennium, alla analyser pekat på att Ryssland nu arbetat i exakt samma riktning som under USSR tid. Putin har inte alls svävat på orden om hur han månar om det ryska och de ryskspråkiga minoriteternas ställning utanför “Rodina”. I en diplomatisk kontext är nog Wallström rätt ensam om att uppfatta Putin som ologisk.

Det finns nu starka skäl att ge kraftig, och allvarlig, kritik mot Margot Wallströms analysförmåga och uttalanden. Hon ger i det närmaste ett totalt förvirrat intryck och håller en kvalitet i sin ministerutövning som vi endast sett från hennes Miljöpartistiska ministerkollegor. Den enda nyktra, och pålästa, rösten i detta är miljöpartisten Annika Nordgren Christensen. Och hon är dessvärre inte minister.

Antagligen var Stefan Löfvens ambition att genom Margot Wallström som utrikesminister ge någon form av stjärnglans över regeringen. Jag kan tycka att det inte lyckades något vidare, regeringens bärkraft kan idag begränsas till fyra ministrar. Ylva Johansson, Morgan Johansson, Peter Hultqvist och Sven-Erik Bucht. Den som skulle ge hela ensemblen stjärnglans visar sig kunna bli den mest förvirrade och illa påläste utrikesministern någonsin.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se