Backa ur planteringen

  • Onsdag 3 Dec 2014 2014-12-03
E-post 0

Presskonferensen på Rosenbad i Bella Venezia bar bitterhetens klädnad. Det finns goda skäl att utveckla det jag sade i DN idag samt vad Gustav Fridolin och Stefan Löfven sade på presskonferensen. Jag ifrågasätter Stefan Löfvens beslut (han har inte frågat mig än om vad jag tycker) om att gå till val med Miljöpartiet en gång till. Jag är nämligen inte ett dugg imponerad över hur samarbetet flutit. Avgörande meningsskiljaktigheter har skjutits på framtiden, som energin och försvarets framtid, samtidigt som Stefan Löfven valt att prioritera 700 MSEK till ett stopp av Förbifart Stockholm för att ge Gustav Fridolin och Åsa Romson möjlighet att ge skenet av framsteg i att lägga krokben för en insfrastruktursatsning som vi var överens om med Alliansen i fjol.

Sedan säger Gustav Fridolin följande:

– Det kommer att bli ett val mellan oss som vill modernisera Sverige mot dem som inte klarat av att se Sveriges verkliga problem. Skolan, jobben och klimatet sätts före skattesänkningar. Vi kommer aldrig låta SD diktera villkoren för svensk politik.

Verkliga problem?

Återigen: Miljöpartiet är det riksdagsparti som faktiskt är ännu extremare än den mest pacifistiska Vänsterpartist. Deras politiska program vittnar i vissa fall om ännu mer vänster än vänstern själva. Om nu Stefan Löfven på fullt allvar trodde att Alliansen skulle köpa en budget där Löfven tvingats till eftergifter till Miljöpartiet och Vänsterpartiet så måste jag faktiskt ifrågasätta hans omdöme i grunden.

Miljöpartiet vill verka för en minskning av försvarsanslagen trots att vi ser hur Vladimir Putin mer och mer anammar Sovjetunionens samtliga doktriner, doktriner som även omfattar Östersjön där Ryssland numera har omfattande ekonomiska intressen i vår ekonomiska zon. Nordstream. Den ledning som förser Europa med gas. Ett annat verkligt problem är faktiskt migrantströmmarna. Under 2015 beräknar Migrationsverket att 95 000 kommer söka asyl. Håller historisk statistik kommer 60 procent beviljas uppehållstillstånd och vi vet av historien att för varje person med permanent uppehållstillstånd så anländer i snitt två anhöriga. Det blir med andra ord 180 000, om än med viss fördröjning. Detta samtidigt som de äldre i Askersund ser hur deras efterlängtade nya äldreboende görs om till en, av välfärdspirater drivet, anläggningsboende. Askersund är inte unikt. Det finns fler orter än så.

I Fridolins värld är detta inga verkliga problem. Men jag kan lova honom att i Askersund, Ljusnarsberg, Åtvidaberg, Sölvesborg, Vindeln med flera orter är detta högst påtagliga problem.

Vi behöver inte låta Sverigedemokraterna diktera villkoren för svensk politik. Inte alls om vi inte vill det. Vad vi behöver är en systemkritisk kompetent partiledning som bakar fram en politik som stillar väljarnas oro. Och jag är orolig nu. Dels för att inget av alternativen vill avvika från Sahlinismens stig, dels för att Stefan Löfven inte lärt något av läxan idag.

Jag vill vara tydlig med dig Stefan Löfven, om du nu mot all förmodan skulle läsa detta:

Gå till val som eget alternativ med en politik som stillar väljarnas oro. Inte primärt väljarna i Stockholm, där du och alla dina rådgivare bor. Prioritera det som byggt Sverige starkt. Glesbygden och basindustrin. Och gör det på egen hand utan surdegstalibanerna från Södermalm. Gör det så kommer det gå vägen. Men väljer du att göra om valrörelsen med ett parti som hatar män, som baktalar basindustrin, som skäms för vår försvarsindustri och rent allmänt kommunicerat en annan syn på tillväxt så blir jag orolig.

Det här gick på grund. Låt oss erkänna det. Då kan vi kanske lära oss något. Vi vanske ska pröva något annat när vi backat ur planteringen och förnedringen istället för att köra vidare med samma navigatörer och samma körstil en gång till.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se