Dagens sämsta

  • Måndag 15 Dec 2014 2014-12-15
E-post 0

Calle Fridén, krönikör i Dagens Samhälle, står för dagens bottennotering i debatten stad – land med en osedvanligt dryg slutkläm som förstör ett annars rätt vettigt resonemang som kunde landat bra om hur storstädernas överskott på möjligheter måste spridas över landet eftersom en nedlagd industri i en liten ort ofta innebär en katastrof.

Fridén skriver

Skärmavbild 2014-12-15 kl. 10.55.47

och befäster den dryga attityd som är bilden av Stockholmare ute i landet. Lite ”för oss är glitter och glamour vardag, nästan lite tråkigt, men för dig – din lantis, där du står i dina mjukisbyxor vid korvgrillen en fredagskväll – är det säkert en ouppnåelig dröm. Det vänder sig i magen på mig när jag läser Fridéns slutord. Krönikan skulle kunna platsa som lokalt inlägg i Surdegsbäldet någonstans mellan Nytorget och Restaurant Copacabana bland lurtutare och nyckelskramlare på Södermalm så dålig är den. Slutorden är det som ligger kvar när jag lägger den åt sidan.

Jag själv är uppvuxen i Stockholm, närmare bestämt Östermalm samt Cheam söder om London, jag har studerat i Boston. Varit yrkesverksam som exportsäljare i Europa i fyra år med 160 resdagar per år varav de sista åren som VD för ett bolag i Madrid där jag då bodde en tid. Glamouröst? Icke, men en livserfarenhet som jag inte vill vara utan och som jag haft stor nytta av när jag sedan fortsatt att resa runt Sverige i rollen som egenföretagare och konsult. Det som åren i alla dessa metropoler lärde mig var flera:

  • Alla är värda ett bemötande som bygger på likhet. Oavsett om de är storstadsbor eller inte. Oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet, religion eller handikapp. Oavsett om du är arbetslös eller har jobb.
  • Mina främsta rådgivare till Ledarsidorna.se är dessutom inte storstadsbor alls, med ett par enskilda undantag. Den intellektuella höjd som jag möter ute i landet, som inte sällan paras med sunt bondförnuft, är något som imponerar.
  • Entreprenörsandan, viljan att starta nya jobb och skapa en framtid för fler än dig själv, är starkare ute i landet än i Stockholm.
  • Ingenstans kan du vara så ensam och övergiven som i en storstad.
  • Ingenstans kan du ha så många vänner och ett så rikt liv som i en mindre stad.
  • Ingenstans har jag mött så mycket ödmjuket och öppenhet som utanför Stockholm.

Perspektiven jag får i alla de  samtalen jag har förmånen att föra och det jag får uppleva under mina resor är nyttiga och ibland smärtsamma. De sätter faktiskt sådana attityder  som Calle Fridén representerar i ett rätt pinsamt avklätt ljus. Fördomar präglar hans perspektiv ochFridéns slutord andas allt annat än det han säger sig stå för, hans bild av småstäder präglas av pastischer och befäster bilden av Stockholmaren som politiskt korrekt åsiktspolis med en minst sagt nedlåtande syn på allt som ligger utanför Stockholm.

Dagens sämsta. Utan större konkurrens, snarare i en division för sig själv.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se