Danger zone

  • Lördag 27 Dec 2014 2014-12-27
E-post 0

Decemberöverenskommelsen. Funderar nu på hur Carin Jämtin, partisekreterare, och Tomas Eneroth, gruppledare i Riksdagen för socialdemokraterna, ska försöka hålla ihop partiet med den ryckighet som råder.

Ena dagen är budgeten överspelad, andra dagen är det den vi går till extraval på samtidigt som vi då säger att vi inte ska ägna oss åt grundlagsnära trixningar i riksdagens arbetsordning och nu ser det ut som det är just det vi kommer göra och att vi antingen ska gå till val enskilt eller tillsammans. Oklart. Och nu blir det inget extraval trots att partiorganisationen partiellt gått igång. Det är tur att Sverige inte är ett börsnoterat företag – då skulle vi varit ute ur leken för långe sedan. Det här ledarskapet var nog det sämsta jag sett. Alla kategorier. Och:

Det vi såg på presskonferensen var inte en regering och en opposition. Det var en samregering bestående av sex partier.

Hoppas ingen av er som ligger bakom detta, och som stod därframme, får jobb i näringslivet. Någonsin. Det usla ledarskap som framför allt min partiledning givit uttryck för i sin ryckighet är sällan jag ser i verkliga livet. Det kommer i sådana fall kosta arbetstillfällen i de bolagen. Nu dribblar ni “bara” med socialdemokratiska medlemmar samt medborgarnas förtroende för det demokratiska och politiska systemet.

Ni har dessutom det dåliga omdömet att inte erkänna motiven varför. Det enda skälet till att ni gör detta är för att ni inte förmår ta tag i migrations- och integrationspolitiken på ett sådant sätt så att ni kan hålla Sverigedemokraterna utanför en vågmästarroll. Ni inser inte vad ni gjort. Ni har givit Sverigedemokraterna möjligheter till konsolidering samtidigt som ni givit dem extra kraft inför 2018 om ni visar sig lika fega de kommande åren. För ni säger att det är tre områden som ni måste jobba med, i väljarmedvetandet så finns dock detta fjärde och tror ni att effekterna av 95 000 asylsökande under 2015 kommer bli lägre än tidigare tror ni fel.

Jag är besviken på er. Det ni visar upp är svajigt och svårparerat. Ni hade chansen att komma överens sakpolitiskt. Ni gjorde något annat. Ni började närma er grundlagsnära trixningar på ett sådant sätt att ni öppnat portarna till parlamentariska palatskupper.

Skärmavbild 2014-12-27 kl. 11.05.14

Jag ser nu hur jag får mail efter mail – och nu telefonsamtal – efter presskonferensen från besvikna partikamrater och besvikna allianssympatisörer. Ett par av dem hyfsat namnkunniga med erfarenhet från både riksdag och regering. De lämnar nu. Vissa lämnar sitt partiengagemang, vissa lämnar sina respektive partier och vissa lämnar politiken. Av samma skäl. Ett taskspel som för oss in i “Danger Zone”. Där ni föser bort oss som tror på demokratin. Och ni föser en del in i just det hägn som ni vill undvika. Ni skapade idag en ny oppositionskraft som ersatte Alliansen. Ni gjorde Sverigedemokraterna till oppositionsledare idag, den 27 december 2014. Ni benämner det som en historisk decemberöverenskommelse. Ja – den är historisk. Ni har precis fört oss in i Danger Zone. Där ingen demokrat vill befinna sig.

Att ni ens har mage och sedan stå och se så nöjda ut. Att ni har mage.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se