En märklig mans sista vilja

  • Tisdag 9 Dec 2014 2014-12-09
E-post 0

Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé gör nu entré som ny moderat partiledning. Inget dramatiskt sannolikt utan i linje med förhandsspekulationerna. Och ut genom bakdörren gör den märkligaste man som någonsin svensk politik skådat sorti. Eller märkligaste? Sannolikt inte om vi skärskådar Fredrik Reinfeldts hela karriär, från neoliberal MUF ordförande och författare till ”Stenen i handen på den starke”.

Hans utspel från igår, att Sveriges resurser att kunna ta emot migranter av alla de slag är en fråga om arealer, inte välfärdsresurser eller jobb, kommer nämligen i en helt annan dager nu när vi går in i en ny valrörelse. De kommande två åren kommer 105 000 jobb att tillkomma i Sverige. Det uppger Arbetsförmedlingen i en ny prognos. Under samma period väntas de som kan arbeta öka med 94 000 personer. Det innebär att arbetslösheten minskar något, från 8,0 procent i år till 7,9 procent nästa år och 7,7 procent 2016. De som har en svag ställning på arbetsmarknaden väntas bli allt fler. Från dagens runt 65 procent till närmare 75 procent av de arbetslösa.

Detta är en för hög arbetslöshet för att kunna garantera stabiliteten i vårat välfärdssystem, med en vård som skall vara tillgänglig för alla, en inkluderande skola för alla och framför allt att ingen skall behöva sova på gatan. Vi ser redan idag partiella systemkollapser. Och att de som står långt ifrån arbetsmarknaden har utländskt ursprung i allmänhet är ingen nyhet för någon. Irrelevanta kunskaper från länder med annan näringsstruktur samt svårigheterna att validera sin kompetens spelar in. När du flyr är det inte betygspärmen du tänker på först av allt att få med om du flyr för ditt liv. Vi skall dessutom ha klart för oss att inte heller Ylva Johansson, som vill ge skenet av att alla migranter, flyktingar med skäl, anhöriga och övriga, skulle vara så välutbildade hela högen. Det är inte 95 000 läkare som kommer, inte heller 95 000 civilingenjörer. Det är en salig blandning där endast mellan 10 och 30 procent, beroende på grupp, har en postgymnasial utbildning. För vissa diasporor är utbildningen ännu lägre.

MUF har nu tydligare gått ut och pratat om ”sänkta trösklar”. Det vet vi alla att ”sänkta trösklar” innebär sämre lagskydd för anställning, lägre löner och kanske även urholkat försäkringsskydd. Det finns även uppgifter om att vissa moderater nu ser möjligheterna till det systemskifte som de arbetat för i decennier. Den stora arbetslösheten, och de långa etableringstiderna för nyanlända på arbetsmarknaden – tider som nu ser ut att bli längre, gör att våra valmöjligheter inför vilket välfärdssystem vi skall ha inom en överskådlig framtid blir färre. Vi står ni inför ett vägval, framkallat av den märkligaste mannen i svensk politik någonsin. Att begränsa, eller reglera, invandringen eller att gå mot en mer avreglerad arbetsmarknad samt att börja, av pur ekonomiska- och resursskäl, begränsa välfärdsåtagandet.

Fredrik Reinfeldts sista vilja. Han fick kanske till slut som han ville. Han skapade en reva i det svenska välfärdssystemet som nu ser ut att börja sköta sig själv enligt de neoliberala lagarna. Vi har snart inget annat val än att uppfylla hans vilja. En vilja som varit tydlig hela tiden sedan hans tid som MUF-ordförande. Och det är inte utan att jag faktiskt måste beundra honom för hans vilja och sätt att genomföra det. Intrikat, att via bakvägen riva ner den svenska modellen och samtidigt få gap-vänstern i form av Bommersviksakademien och Aftonbladet som lydiga lakejer eftersom de stämplat alla som vill reglera eller debattera systemkritiskt som rasister eller nazister.

En märklig mans sista vilja. Och han ser ut att ha fått som han ville. Men vad han inte räknade med är den rörelse han startat nu får apokalypsens ryttare att rida igen då den öppna främlingsfientligheten växer.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se