Förnekelsens vindar

  • Onsdag 3 Dec 2014 2014-12-03
E-post 0

Två artiklar sticker ut nu på morgonen (ja, det är morgon där jag befinner mig) och det är Tomas Ramberg, SR samt Ingvar Persson, Aftonbladet. Ramberg hävdar att Sverigedemokraterna radikaliserats och pekar på partiets svåra balansgång, Persson jämför SD med Ny Demokrati. Jag bedömer att bägge hamnat fel i sin analys som präglas av ett stort inslag av förnekelse och fortsatta skygglappar.

Om vi börjar med Persson så glömmer han SD historia. Eller så är det så att han helt enkelt inte kan den. Sverigedemokraterna är i mångt och mycket ett gräsrotsparti som på ett helt annat sätt än Ny Demokrati och Miljöpartiet byggt upp sin partibas. Redan 2006 var de nära att komma in i Riksdagen och ser vi till valresultatet gjorde de ett bättre val till Riksdagen än till de enskilda kommunförsamlinarna. Ett från början litet parti med extrema åsikter och därmed utan finansiering var de hänvisade till främst internet för opinionsbildning vilket gör dem till idag ledande på området. Nöden hade ingen lag så de byggde partiet underifrån. Detta till skillnad från Ny Demokrati som var Ian Wachtmeisters och Bert Carlssons ”innovaton” som dansade en sommar. Det är en helt annan motståndare vi har och även Ramberg tycks glömma detta, inte heller han tycks förstå vad som hänt i samhället den sistlidna mandatperioden. När ungdomar i Vindeln, som alltid haft ett överskott på bostäder, inte kan få en lägenhet. När äldre i Askersund som i åratal väntat på det nyrenoverade äldreboendet får se detta övertaget av en väldärdspirat som upplåter det till nyanlända flyktingar händer saker i samhället. När vi samtidigt ser orter som Ljusnarsberg, som med knappa 5 000 invånare, tar emot 1 000 flyktingar med otillräckliga skol- och vårdresurser händer ytterligare saker. Tråkiga saker. Som inte går att förneka. Dagens situation i Riksdagen är effekter av denna förnekelse som jag skriver om i Dagens Samhälle idag.

Bortom alla orden om att ta förnuftet till fånga och fatta alla utsträckta händer, händer som sträcks ut med en rad med förbehåll, ser det inte bättre ut idag att trots krisen så fortsätter förnekelsens vindar blåsa. Den dominerar ledarplatserna och den präglar alla i den politiska bubblan. Från rikspolitiker till annars sansade reportrar som Tomas Ramberg.

Förnekelsens vindar. Undrar hur länge de ska få blåsa innan våra folkvalda ska förstå att det faktiskt är allvar nu. Att dagens kris egentligen är en promenad i parken, och har djupa orsakssamband som går långt tillbaka, Jag tror det var Excellencen , Carl Bildt, som formulerade det självklara: Känner du inte din historia så kan du inte göra något åt framtiden.

Om nu inte våra partier inte börjar ta tag i de problem som givit Sverigedemokraterna sådan vind i sina segel så kommer detta fortsätta. De seglar framåt, burna av förnekelsens vindar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se