Historien förskräcker

  • Måndag 1 Dec 2014 2014-12-01
E-post 0

Karin Pettersson skriver det självklara i Aftonbladets huvudledare idag, att Stefan Löfven omöjligen kan regera som Alliansens marionett. Det kommer i sådana fall bli arbetarrörelsens politiska grens död. Hon skriver det inte, men jag har skrivit det tidigare, att alla politiska rörelser börjar och slutar med samma väljarstöd – noll procent. De som tror att ett parti är en evig kraft bör, om de inte håller med mig, förklara varför hatt- respektive mösspartierna inte existerar längre. Bara för att socialdemokraterna är runt 100 år gamla innebär inte det att det partiet överlever sin 200 – årsdag. Varje partiledning har att, för var tid, förvalta sitt förtroende och upplevas som relevanta av väljarkåren.

Vad Pettersson dock missar är sin egen, och Aftonbladets, roll i dagens parlamentariska situation. Genom att stämpla alla som vill prata om invandringens och migrationens systembrister som latenta eller faktiska brunskjortor har de effektivt tystat de flesta rösterna. Det var till och med så att de fick socialdemokraterna att ändra ståndpunkt efter att S i ett valtest i våras hamnade närmast Sverigedemokaterna då S hade en mer restriktiv, LO – orienterad, syn på arbetskraftsinvandring. En räddhågsen och makthungrig partiledning gjorde ett snabbt lappkast och ökade därmed förutsättningarna för Sverigedemokraterna att vinna ytterligare någon procent. Vi kommer inte ifrån det faktum att SD idag fick 13 procent i det förra valet och nu ser ut att växa ytterligare. Vi kan sannolikt räkna med att de rör sig mot 20 – procentsnivån under denna mandatperiod om inte S eller M i grunden börjar formulera politik så att den kommer tillrätta, och det rätt snabbt, med de problem som följer med de numerärer vi antas ta emot.

Gustav Fridolins rätt enkla retorik från gårdagens Agenda, om att vem vi skall välja ut i flyktingströmmen som välkommen, är lika enkel som svår att bemöta. Men med detta följer en en annan fråga – vilka skall garanteras vård, skola och omsorg i det svenska samhället? Idag kan inte Filipstads kommun garantera flyktingbarn skolgång och vi ser hur en del äldreboenden nu i rask takt görs om till flyktingförläggningar och de äldre får flytta till enklare boenden. Den frågan ställs av allt fler och likt vi vanliga väljare inte kan besvara den första så skyndar Gustav Fridolin, vattenkammad och lillgammal, vidare utan att ge besked på den andra. Vi står kvar i vardagen, Fridolin sitter i ett ombonat Rosenbad. Denna brist på svar, från en av de som skall ge svar, skapar grogrund för andra vilket jag pekar på när det nederländska programmet Nieuwsuur gjorde ett reportage om de syriska flyktingströmmarna. Jag finns med på tre ställen längre in i programmet som sågs av 800 000 nederländska tittare. I Holland, och i övriga Europa, kan vi ofta se ett mognare och mer problematiserande förhållningssätt till ämnet än i Sverige. Varför? Det bör ett antal personer fundera på. Karin Pettersson är en. Gustav Fridolin en annan.

Så nej. Karin Pettersson må ha rätt idag, att Stefan Löfven bör akta sig för att bli en marionett, men glömmer bort sin egen roll. Hon, och hennes redaktion, har aktivt bidragit till att stigmatisera en fråga som blir mer och mer angelägen och facit, dagens parlamentariska situation, vet vi. Ett extraval skulle sannolikt förstärka den situationen ytterligare varför det inte är direkt önskvärt. Petterson nämner inte detta alls och vi kan fundera ett varv på varför den frågan som satt sin prägel på dagens parlamentariska situation undviks. Igen.

När jag ändå har Pettersson på tråden så kan jag kort kommentera hennes förre chefs, Mona Sahlin, prestation i gårdagens Agenda. Hennes förslag om en telefonlinje som stöd för alla presumtiva jihadister och dess anhöriga. Förslaget är så märkligt att jag kommenterade direkt igår men efter prestationen i SVT blev jag faktiskt ännu mer brydd. Inte ett ord om lagföring av återvändande stödtrupper till Ukrainska nationalister eller jihadister. Mer en snuttefilt till alla, ingenting om att först utreda om dessa återvändare begått brott som faller under internationella brottmålsdomstolens kompetensområde. Bara en snuttefilt till alla. En position som faktiskt utmanar min syn i grunden på Mona Sahlins person och historiska prestation. En återvändare skall först utredas huruvida han eller hon har deltagit i folkmord eller andra brottsliga handlignar, i förekommande fall lagföras för detta och förs sedan erbjudas en snuttefilt.

Alla andra förhållningssätt kommer annars leda till att vi även utvecklar Sverige till en ”safe haven” för krafter som har allt annat än liberala och humanistiska förtecken.

Vi har dramatiska dagar och veckor framför oss nu. Och frågorna hänger ihop, hur illa vi nu till mans kan tycka om det. Men vi måste förhålla oss till en verklighet – inte drömmar och önsketänkande. Hur det slutar vet ingen och jag är inte säker på att våra folkvalda kan hantera det. Allt annat kan visa sig vara bättre, precis som Pettersson skriver. Inklusive extraval. Och då, om inte förr, så lär migrationsfrågorna hamna på bordet en gång för alla. Med vilken sans och mognad? Det vet ingen, men vare sig Fridolins eller Aftonbladets historia vittnar om att vi kan hantera dessa på ett moget sätt. Och då kommer det gå ännu sämre än idag.

Historien förskräcker.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se