Ibland kan kossor flyga

  • Onsdag 10 Dec 2014 2014-12-10
E-post 0

När SD kallas nyfascistiskt blir den psykologiska effekten inte att partiet svartmålas utan att verkliga fascister banaliseras, skriver Göran Adamson, politisk sociolog, på SvD Brännpunkt. Jag håller med Adamson. Mer än så. Han har mer rätt än de flesta andra och jag anser att flera ledarskribenter och tyckare har en stor personlig skuld för den situation vi har idag. Aftonbladets samlade redaktion är ett exempel på hur illa det är ställt men det finns en ljuspunkt på Aftonbladet. Fler än dem, och då även min partiledare Stefan Löfven, bör fundera över Adamsons slutord:

Om inte SD:s kritiker tar sitt förnuft till fånga bara för att högerpopulister höjer rösten – varför skulle då aggressiv retorik från andra hållet ha någon effekt? Genom att påstå sig ha monopol på verkligheten antyder Löfven, Andersson och andra att högerpopulistiska värderingar beror på missuppfattningar och liksom kan informeras och skrikas bort. Men högerpopulistiska åsikter är lika internt konsistenta som andra värderingar. På så vis trivialiserar SD:s kritiker faktiskt den högerradikala faran och visar att man inte förstår situationens allvar eller vad politik handlar om. Det vore naturligtvis en mardröm om anti-SD-­entouraget fick hand om motståndet mot ett potentiellt högerextremt makt­övertagande.

Ett undantag på Aftonbladet är för dagen dock kolumnisten Ehsan Fadakar som menar att vi på alla plan förlorat debatten mot SD genom att skicka fram okunniga företrädare eller, som Adamson är inne på, försökt skrika dem till tystnad. Ingenting har hjälpt och Fadakar slår nu ett slag för en annan strategi. Ta debatten, informera om våra alternativ. Det hade väl varit väl så om inte just Fadakar har varit en av de främsta att tro att just skrika någon till tystnad hjälpt. Hans tidigare kolumner talar ett annat språk. Han, om någon, har fasciststämplat vårt grannland Norge så till den milda grad att han fick hela det norska medieetablissemanget på sig. Ledarbloggen har annat som sätter Fadakar i ett något annorlunda ljus, hanteringen av journalistisk etik är en sådan som kommer fram. Fadakars utfästelser tål därför att granskas och svängningen är rätt remarkabel.

Men ibland händer det. Ibland kan kossor flyga. Kanske. Kanske kan vi se en mer sansad debatt nu och sluta fokusera på Sverigedemokraterna och istället utmaningarna och vägvalen.

Ibland kan kossor flyga.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.