Och solen har sin gång

  • Måndag 8 Dec 2014 2014-12-08
E-post 0

DN osignerade huvudledare går idag till generalangrepp mot Sverigedemokraterna. De har inte lärt någonting av den grundläggande debatten och oron som ligger bakom de senares ursprung och framgång. De skriver, som slutord:

Motståndet i sak är det viktiga. Inte vad folk väljer att kalla, eller inte kalla, dem.

DN borde, likt andra seriösa ledarsidor, driva en annan debatt. Om vart vi som välfärdssamhälle är på väg. Selektering och prioriteringar, där gruppers behov – ibland reglerade i lag – ställs mot varandra.

I Askim är detta redan verklighet när en skola nu läggs ner. Enligt Stadsdelsförvaltningen rapport har de identifierat ett tydligt orsakssamband. Enligt rapporten handlar det bland annat om en stor tillströmning av ensamkommande flyktingbarn. Senaste året 42 unga skyddssökande. Relativt sett inte många. Men det faktum att varje flyktingbarn, utöver de 1 900 kronor per dygn staten bidrar med, kostar ytterligare ett par tusen (per dygn) som måste tas i från andra verksamheter, skapar en ytterligt olycklig situation då olika skyddsvärda grupper ställs mot varandra. Eftersom lagarna vilka omger skolan och äldreomsorgen inte är särskilt strikta, är det ofta dessa som förlorar striden om resurserna. Trenden är inte ny, vi har sett det i Filipstad tidigare. I Surahammar så sade den S-märkta kommunledningen upp avtalet med Migrationsverket i våras då de inte mäktar med att ta emot fler kommunplaceringar. Från att tagit emot 80 per år, dubbelt så mycket som de lovade från början, bedömer de att systemet är tjockt för flera år framåt. Integrera och ge de som kommit jobb och bostad först, sedan kan vi ta emot flera var budskapet.

Folk blir arga. Folk blir oroliga. Samtidigt tycker Fredrik Reinfeldt att vi gott kan ta emot flera. I hans värld är inte välfärdsresurserna ett problem. Migrationsfrågan är mer en fråga om arealer.

Vad betyder tillräckligt? Är Sverige fullt? Är Norden fylld? Är vi för många? Vi är 25 miljoner som bor i Norden. Jag flyger ofta omkring över det svenska landskapet. Det rekommenderar jag andra att göra. Det är oändligt mycket mark och skog. Det finns mer plats än man kan föreställa sig. De som säger att landet är fullt måste ju visa var det är fullt.

 säger Fredrik Reinfeldt till DN. Han passar på att ge Stefan Löfven och alla han lämnar efter sig en sista ”julklapp” och spelar in bollen till Sverigedemokraternas spelfördelare Mattias Karlsson. För mig så framstår Reinfeldt numera som en av svensk politiks märkligaste personer. Om ett välfärdssystem bara är en fråga om arealer, inte vård, skola, omsorg, bostäder och arbete, så undrar jag i vilken bubbla han lever.

När debatten borde handla om hur vi möter 95 000 sökande per år och det dubbla i antalet anhöriga sökande med en bibehållen generositet i välfärd- och trygghetssystem med bostäder och jobb till alla så handlar debatten istället om Sverigedemokraterna. Vänsterdebattörers recept är att ”vi måste kunna göra både och, tycker du inte som vi är du fascist”, inga klara tankar om hur det ska gå till samtidigt som högern eller den liberala högern ser migration som en fråga om arealer. Samtidigt går utvecklingen mot selektering och prioritering vidare i primärkommunerna och som senast, i stadsdelen Askim i Göteborg. Askim, lite posh sådär, där skattehöjningar är lika avskydda som Sverigedemokrater är på ledarplats i de stora tidningarna. Fundera något på Aftonbladet, DN:s och de andra tidningarnas ansvar nu innan du går vidare i dagens bestyr.

Och solen har numera sin gång i Askim, Ljusnarsberg, Åtvidaberg, Vindeln, Smedjebacken, Hultsfred, Askersund och alla dessa andra orter som tjänat troget som avstjälpningsplatser för asylsökande. Numera obevekligt, selektering och prioritering där grupper ställs mot varandra är vardag. Och utan någon som helst rasism, bara ekonomiska realiteter. Snart går solen ner för natten om vi inte lyckas föra en sansad, relevant, debatt. Med allt vad det innebär.

Fundera på hur långt ner solen hinner sjunka innan den 22 mars 2015.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se