Smattrande tungor

  • Torsdag 25 Dec 2014 2014-12-25
E-post 0

Det finns alla skäl i världen att kommentera den grova mordbrand som en moské utsattes för under juldagen i Eskilstuna. Kommentera, men absolut inte som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke döma samt kategorisera attentatet redan på förhand, innan någon är gripen eller ens misstänkt, som hatbrott.  Väsentligt mer rutinerade kommentarer kommer från Anders Ygeman och Morgan Johansson men även där skulle jag nog valt en försiktigare linje. Kuhnke förtjänar på detta stadium kritik för sin ministerutövning i detta fall för vi vet ingenting än. Vi vet ingenting och om vi nu drar oss till minnes händelserna på Utøya så var extremhögern snabbt ute och pekade på den muslimska gruppen som sannolika attentatsmän tills vi några timmar senare kunde konstatera att det var en högerextrem själv som låg bakom både avrättningarna på Utøya och bombattentatet mot den norska regeringskansliet. Nu förutsätter de flesta att det är högerextrema grupper som ligger bakom brandbomben i Eskilstuna men jag är inte så säker på att vi redan nu skall dra den slutsatsen. Dock måste det ställas utom allt rimligt tvivel att de reaktioner som vi sett på islamofobiska sidor och medier måste fördömas i grunden. Vämjeligt.

Om det är en autonom högergruppering, (Svenska Motståndsrörelsen själva skulle jag säga är utesluten då detta inte är deras modus operandi) som vill imponera på SMR:s ledning så är det nog det bästa av alla tänkbara värstascenorios. Näst bäst är att det är en taktikförändring av högerextremerna, att de går mot en autonomare och mer splittrad struktur. För det finns faktiskt ett scenario som är ännu värre.

Det är ingen hemlighet att hela Mellanöstern idag är fylld av väpnade konflikter. Konflikter där sunnimuslimer ställts mot shiamuslimer. Där muslimer ställts mot kristna araber och syrier och där sekulära – som Baathpartiet – ställs mot alla abrahamitiska religioner. Dessa konflikter är oförsonliga och inte sällan följer dessa klanstrukturer, samma klanstrukturer som i sin tur etablerar moskéer och koranskolor lite varstans i världen för ”de sina”. För sin klan, för sin speciella laguttolkning av koranen, Profetens sunna och haditherna.

Det bästa som kan hända nu är att det vederläggs att det är en högerextremt influerad hat-aktion. Det är illa nog och enormt svårhanterlig materia men det går att jobba med den. Men. Det absolut värsta som kan hända är att detta är en konsekvens av en annan konflikthärd, långt borta från vårt land. Som nu flyktingar med mer eller mindre skyddsbehov tagit med sig hit. Och som utvecklas i samma våldsspiral som i sitt urprungsland. Med samma grupperingar. Där står sig vår polis slätt då dessa grupper är extremt slutna samt kommunicerar på andra språk än utredarna.

Polisen skall nu göra sitt jobb. I lugn och ro enligt gängse praxis och vedertagen erfarenhet. Och politiken bör ta ett steg tillbaka och avvakta utredningarna. Politiker i allmänhet, och socialdemokrater i synnerhet, bör känna till hur illa en utredning kan gå om politiken är med och styr polisens hantverk. Det borde räcka med att säga ”Ebbe Carlsson” och ”Palmemordet” för att få varenda socialdemokratisk minister inse att inta en försiktig hållning och viss distans till polisens arbete är en hälsosam strategi. Bättre säga för litet och avvakta resultaten än att låta tungan smattra i takt med fotoblixtarna. Och Alice Bah Kuhnke? Av uppenbara skäl torde det vara rätt klart varför Stefan Löfven diskret, och skyndsamt, bör hålla ett utvecklingssamtal med henne. För är det så, att det vi ser är en konflikt som importerats från en annan konflikthärd och inte ett direkt hatbrott, så bör faktiskt Bah Kuhnke tämligen omgående lämna regeringen. Med samma rapphet som hon låtit tungan smattra, uppenbarligen rätt okontrollerat, idag. Det enda som skulle kunna rädda henne är att hon har rätt men det är absolut inte säkert alls.

En viss försiktighet med andra ord.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se