Tilläggspaket 1

  • Torsdag 4 Dec 2014 2014-12-04
E-post 0

Jag har nu förlikat mig med tanken på att min partiledare valt att gå till val tillsammans med Miljöpartiet. Ett parti som jag hela tiden, sedan jag läst deras valmanifest, varnat för och som jag framfört en önskan om att han skall bryta med. Min önskan är inte hörsammad men det finns en öppning i att vi går till val på en gemensam budget men med egna tillägg. Tillägg som jag i sådana fall förutsätter att Stefan Löfven, ”superförhandlaren”, inte schabblar bort i förhandlingarna efter valet som han gjorde med Förbifart Stockholm som redan var beslutad. Vad som gjort att jag kommit fram till detta är att en sak är säker, Löfven har SISU. Eller GUTS. Ett extraval är att ta en enorm risk för egen del. Speciellt för honom, organisationen är slutkörd och besviken efter en massiv mobilisering med därtill hörande förhandlingsresultat. Resultat som ingen socialdemokrat kan vara nöjd över om de bor i det som ligger utanför storstäderna. Jag gillar personer med SISU. Som vågar ta risker.

 Att Löfven inte vill närma sig migrationsfrågorna tyder dock dessvärre att sisun eller ”guts” inte bottnar helt i honom. Detta är en mycket stor fråga för väljarna och skall han vända tidvattnet till Sverigedemokraternas förmån så måste han ta sig an detta en gång för alla. Trots att Sahlinismen skrämt bort år, ja – decennier, av kompetens ur partiet. Denna fråga är dessvärre ett kommunicerande kärl med frågan om svenska kombattanter i Ukraina och inom IS. De går inte att separera riktigt och är svårhanterlig materia att hantera då den som närmar sig detta mycket väl riskerar att få SD- eller islamofobkortet mulat i ansiktet. Trots detta har jag, för Stefan Löfven, några enkla förslag som skulle kunna hejda tidvattnet och som är i avsaknad av rasistiska- eller Sverigedemokratiska förtecken.

 

  • Jag föreslår att vi går samma väg som Tyskland går just nu. Tyskland överväger att dra in pass och andra legitimationshandlingar för de medborgare de bedömer vara på väg att ansluta sig till IS eller andra organisationer som begår krigsbrott eller är involverade i folkmord eller människorättsbrott. Det finns ingenting rasistiskt i detta och SÄPO har verktygen i form av FRA samt är de enda som enligt lag kan åsiktsregistrera. Om SÄPO, som bör ges i uppgift att hålla ett öga på dessa individer, finner det sannolikt att en person med svenskt medborgarskap är i begrepp att ansluta sig till den typ av beväpnade miliser som begår denna typ av brott är det rimligt att pass och andra legitimationshandlingar som möjliggör resande omhändertas. Detta är ett bra mycket mer konkret – och effektivt – medel än Mona Sahlins ”heta linje” för att mota Olle i grind.
  • Den nationella samordnarens mot extremisms förslag om en telefonlinje bör utvecklas någon. Idag finns det, enligt SÄPO, totalt 40 hemvändare av de uppskattningsvis upp till 300 som valt att pröva sin lyckas vingar inom ramen för IS. Om vi möter dessa med terapi-samtal är det fel signal. Det självklara vore att, om det kan bevisas att de är ”hemvändare” som enrollerats i den nazistiska nationella rörelsen i Ukraina eller IS, att först lagföra dessa inom ramen för internationell krigsbrottslagstiftning – om de understött aktioner som de halshuggningar som vi kan finna på internet för att ta ett exempel – eller om de är oskyldiga. Är de oskyldiga och uttrycker ånger så kan de få ta del av Mona Sahlins snuttetelefon. Är de skyldiga eller inblandade väntar en sejour genom det internationella rättsväsendet och en tid på svensk riksanstalt innan snuttefilten kan komma på tal.

Det tredje förslaget jag har är läkarundersökningen av nyanlända. Alla läkarbesök i Sverige är i grunden frivilliga. Där måste vi få till en förändring.

  • En nyanländ bör omfattas av en obligatorisk läkar- och åldersundersökning. Av faktiskt främst medicinska skäl. Idag har vi främst en asyl- och flyktingorienterad mottagning. Många bär på trauman och en del på sjukdomstillstånd som kan kräva omedelbar vård för att inte förvärras. I denna vård är biologisk ålder viktig att känna till så att mediciner och andra insatser dimensioneras adekvat. Kroppen är inte färdigutvecklad, oavsett kroppshydda, innan 25 års ålder. Detta samtidigt som det finns en myt om att många som uppger sig vara barn inte är det. För att slå hål på myten, och ge adekvat vård, bör en tvingande lagstiftning införas. Passar inte de galoscherna? Åk vidare. För att våra resurser skall räcka till för alla som är i behov måste vi ta dessa steg och de som har ett reellt behov av skydd tror jag inte motsätter sig dessa steg.

Detta är tre förslag, fler kommer, som jag gärna ser i ett socialdemokratiskt ”tilläggspaket”. De som anser att det finns något rasistiskt i dessa eller anser att de är orimliga är välkomna att höra av sig och motivera varför. Det kommer bli intressant att höra. I min värld är detta bara en traditionell socialdemokratisk politik som syftar till att vi dimensionerar våra gemensamma resurser rätt och att vi lagför de som begår orätt.

Och om det finns en enda miljöpartist som motsäger sig detta så kommer jag vara mer än idel öra om varför.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se