Valets viktigaste fråga

  • Onsdag 10 Dec 2014 2014-12-10
E-post 0

Den svenska valrörelsen inför extravalet har dragit igång. Frågan är om den sparkat igång på rätt sätt när nu den största diskussionen tycks vara om Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti eller inte dominerar mitt partis företrädares uttalanden. Lövfen, Andersson och Wallström tycks tro det i varje fall. Detta samtidigt som vetenskapsjournalisten Henrik Arnstad fått SSU förtroende att utbilda framtidens socialdemokrater och sätta tonen i debatten.

Arnstad är annars närmast känd från boken ”Älskade Fascism” och att han åsatt sig själv en rad olika titlar den senaste tiden. Historiker var ett tag sedan han kallade sig eftersom han då fick kraftig kritik, både mot bokens akademiska kvaliteter som att han inte ens har en avlagd kandidatexamen att visa upp, från flertalet svenska, danska och finska universitet. Sist sade han sig vara Sveriges enda forskare på området men ändrade sig igen inför SR P1 i direktsändning där han kom i samtal med docent Anders Widefeldt som är verksam vid universitetet i Aberdeen och en av Europas ledande experter. Arnstad glömde som av en händelse bort vad Widefeldt hette i programmet och det hela blev till slut en pinsam tillställning. Jag hoppas, för Arnstads vidkommande, att vi slipper se fler pinsamma “minnesförluster” när han talar med internationellt erkända experter eller nya titlar och hela soppan kring vad han är har dessvärre givit hans motståndare rikligt med bränsle.

Om han inte är det han säger, vad är det som säger att det han säger är riktigt?

Ett enkelt sätt att slå hål på en mans rennomé. Sedan kan Arnstad kalla det för trakasserier om han vill men har han inte en kandidatexamen att visa upp eller ett anställningsintyg från ett universitet så kommer han stå sig slätt om han fortsätter att klä sig i akademiska kläder han inte har. Jag tror personligen att han hade tjänat en hel del i trovärdighet om han hade stannat vid titeln ”Herr Arnstad”. Texter har i de lägena en tendens att hamna i ett bättre läge. Det är nämligen inte trakassera att fråga om referenser eller betyg. Allt går att kontrollera idag. Även värnpliktsbetyg och universitetstjänstgöringar och om Arnstad läser detta så tror jag nog att han bör kontrollera sina tweets ett par år tillbaka. Som ett enkelt tips i all välmening. Allt, precis allt, går att kontrollera.

Klart är i varje fall att min partiledning anammat Arnstads hela verklighetsbeskrivning samt hans uppenbara övertygelse att fascismen skall skrikas ihjäl. Inte mötas med reell politik. För detta förtjänar de kraftig och allvarlig kritik, jag trodde faktiskt mer om dem.

Inom moderaterna svajar det dessutom betänkligt nu efter Reinfeldts sorti. Flera kommunalråd går nu öppet ut och börjar ifrågasätta den tidigare förda politiken kring migration och i och med det interna motstånd som finns mot Kinberg Batras syn så är det bäddat för en valrörelse som kommer handla om invandring-, flykting-, asyl- och migrationspolitik. Precis som Sverigedemokraterna ville. Och om det nu är någon som fortfarande underskattar dem så har de alltsedan 2002 genomfört precis allt de lovat sina medlemmar. Och de som underskattar Mattias Karlssons betydelse för det partiet kanske helt missat att han var den förste att få en arvoderad tjänst som man kan leva på. Politisk sekreterare i Malmö redan 2002. Långt före Björn Söder, bröderna Ekeroth och Jimmie Åkesson kunde ha samma trygghet. Så mycket betydde han då och betyder nu.

Karlssons betydelse för partiet kan inte underskattas och min bedömning är, nu när vi har två månader bakom oss, att den blivit tydligare än någonsin. Hade Karlsson försvunnit istället för Åkesson hade det varit ett betydligt värre avbräck för dem. Nu har de kunnat jobba vidare med den person som en gång för alla för länge sedan lade fast SD långsiktiga mål och medel men som numera en tydligare ledargestalt. Inte i konkurrens med Åkesson men det blev tydligt vem som i alla år varit och är hans parhäst.

Fundera nu något inför Lucia-helgen hur bra det gått för oss andra sedan 2002, samma år Mattias Karlsson blev arvoderad politisk tjänsteman. Om att skrika fascist gått hem i Filipstad där flyktingbarn nekats skolplats på grund av resursbrist. Om att skrika fascist hjälpt till att hålla skolan i Askim öppen som var tvungen att stänga för att stadsdelsnämnden var tvungen att ställa ensamkommande flyktingbarns behov mot en liten lokal skolas kostnader. Eller hur många nya lägenheter det blev i Vindeln av att skrika fascist till alla som frågade varför inga lägenheter reserverades för ortens unga utan alla gick till nyanlända. Fundera på det ordet och om det är det definition av ordet och Sverigedemokraterna som skall få bli valrörelsens viktigaste fråga eller om vi ska börja möta utmaningarna.

I min värld är Sverigedemokraternas politiska identitet ett föremål för en akademisk diskussion, kanske till och med ett elevarbete på Masternivå, men först efter valet. Innan valet bör vi faktiskt försöka fokusera på samhällsutmaningarna och systembristerna inom migrationsområdet. Det borde räcka rätt långt för att sysselsätta de flesta. Inklusive trojkan Löfven, Andersson och Wallström. Men de har fallit i farstun i tron om att det går att skrika ihjäl fascism eller vad det nu är istället för att jobba med reell politik. För detta förtjänar de kraftig och allvarlig kritik. Som det är nu så ser faktiskt det inte bättre ut än att Mattias Karlsson får precis som han vill. Och därmed uppfylls även detta mål. De enda som tjänar på en valrörelse som går ut på att försöka definiera vad som är nyfascism eller inte och vad i detta Sverigedemokraterna är, är just de senare.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.