15:2

  • Tisdag 13 jan 2015 2015-01-13
E-post 0

Den grupp inom Socialdemokraterna i Nordmaling som står bakom Monica Jonsson har i dag beslutat att lämna partiet, ytterligare två står inför att bli uteslutna. I stället kommer de fem som nu lämnar frivillig att bilda en politisk förening. Ytterligare ett 20-tal personer tog igår kväll beslut om att lämna Socialdemokraterna. Enligt dem är det inte längre hållbart att stanna i partiet då de känner sig motarbetade både centralt och lokalt. Det är inte utan att jag känner igen en del av detta. Partiet som “det alltid går bra för” har, skall vi vara klara över, en hel del av negativ partikultur. Oavsett vad som sker och har skett i Nordmaling så känner jag igen detta. Vissa har klara tankar om vad som skall känneteckna en socialdemokrat och vad som inte är önskvärt.

Jag är socialdemokrat. I något som kanske bäst kan beskrivas som i Nils Karlebys, Tage Erlanders, Ingvar Carlssons och Göran Perssons funktionssocialistiska idétradition. Jag är dessutom sprungen ur en finlandssvensk intellektuell familjetradition där vi fostrats i holistisk samhällsanalys och frispråkighet. Att sitta inne med fakta och sanningar och inte säga sin mening är inte något som premieras av vare sig min far, den förre LO-läkaren och professor emeritus i Arbetsmedicin vid Uppsala Universitet, eller min mor, den folkpartistiska riksdagsledamoten professor emerita i klinisk farmakologi Barbro Westerholm. Du skall alltid vara påläst, du skall alltid ställa högre krav på dig själv än de du ställer omgivningen och du skall driva det framåt. Jag ställer, som en logisk konsekvens av detta, alltid högre krav på mina partikamrater än Alliansen eller Sverigedemokraterna. De två senare har jag rätt låga tankar och förväntningar på. Klarar vi av detta vinner vi varje val vi vill vinna men börjar vi slacka på hanen så förlorar vi alla val som kommer genomföras i framtiden. Rätt enkelt för mig. Men. Inte för en del av mina partikamrater.

Det har nu ånyo kommit till min kännedom att partikamrater i min egen Arbetarekommun inte tycker att jag skall kalla mig socialdemokrat eller ens vara med i partiet. Jag borde vara van vid det här laget men jag blir lika trött varje gång det kommer upp till ytan. Trött på att ständigt behöva ta detta, reagera på rykten och halvsanningar, och ännu tröttare på några av våra lokala partiföreträdares inbitna feghet att inte ta debatten med mig eller ens lyfta telefonluren. Att jag inte blir nominerad till några uppdrag har jag numera vant mig vid. Men jag är socialdemokrat ändå. Det viktiga är inte vilken plats i kön till köttgrytorna jag har, det viktiga för mig är att förändra partiet – att hitta sina rötter igen – och få samhället tillbaka till ett samhälle där alla i Sverige har samma rätt till en välfärd och ett skydd värt namnet. Att förvalta våra gemensamma medel på bästa sätt så vi får ut mesta möjliga effekt per skattekrona till gagn för alla. Att vi minskar klyftorna mellan fattig och rik samt utvecklar vår industri så att vi kan långsiktigt finansiera hela rasket. För alla. Oavsett om du är född här eller sökt skydd här. Jag tror dessutom på den fria och öppna debatten. Slutna rum är inget för mig.

Men nu kom det igen. Och det kanske är så att några av mina partikamrater vet hur det känns att år efter år bli utsatt för detta. Till slut så urholkar droppen stenen och det finns de som gärna ser att jag lämnar genom bakdörren. De skulle må då. Det kommer dock inte ske i närtid, om ens någonsin, och jag uppmanar därmed min kvinnliga partikamrat att istället för att sitta och snacka dynga i slutna rum om mig visa vilket virke hon är gjord av. Hur mycket politisk ledare hon är och få sin lokalförening att gå med på att posta en så kallad 15:2 – begäran om uteslutning enligt partistadgarna till partistyrelsen.

De kan med viss fördel posta denna till

Socialdemokraterna
Att: Carin Jämtin

105 60 Stockholm

Behöver de som anser att jag bör lämna partiet hjälp med att formulera denna begäran så är de välkomna att höra av sig. Om de istället inte tänker fullfölja sitt lösa prat med aktiv handling utan istället fortsätter med det beteende de visat de senaste åren som riktats mot mig så säger det en hel del om partiet som säger sig härbärgera socialdemokratiska värderingar och ett inkluderande förhållningssätt till allt och alla.

Jag uppmanar alla att posta en 15:2 om de  nu tycker som de säger att de tycker. Gör mig i alla fall den tjänsten så vi får vi frågan om jag är socialdemokrat avgjord i enlighet med stadgarna, där det är partistyrelsen som fäller avgörandet, en gång för alla. Gör ni inte det så gör ni faktiskt partiet en otjänst i sådana fall. Bättre rensa ut luft och medlemmar än att fortsätt den väg ni tycks tycka om så mycket att gå.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se