80 – öres politik och snippelisnopp.

  • Tisdag 13 Jan 2015 2015-01-13
E-post 0

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman, S, Imponerar. I en intervju med DN i Paris kritiserar Ygeman S-regeringens agerande 2006, när Muhammedkarikatyrer censurerades. Ministern säger att 100-300 svenskar åkt utomlands för att strida – och att de militärt tränade krigarna kan utgöra terrorhot. Överlag imponerar Ygeman i intervjun. Påläst, eftertänksam, ödmjuk men samtidigt tydlig. Han överraskar. Han kliver upp ett snäpp nu på skalan och sällar sig till de nu fem ministrar som bär upp regeringen. De övriga är Ylva Johansson (arbetsmarknad), Morgan Johansson (justitie), Sven Erik Bucht (glesbygd) och Peter Hultqvist (försvar). Från att ha hållit en låg profil kliver han fram som en tydlig motvikt mot Margot Wallström. Där Wallström, som formellt ansvarig för utrikes- och säkerhetspolitk

Samtidigt rapporterar Europaportalen att EU:s yttre gränser ska förstärkas så att man lättare kan upptäcka och kontrollera europeiska medborgare som återvänder från exempelvis kriget i Syrien. EU vill även ha bättre kontroll vid gränsövergångar mellan länderna i passunionen Schengen och större utbyte av personuppgifter i syfte att komma åt potentiella terrorister.

 – Skälet till att vi vill använda den datan är att vi kan kartlägga resemönster för att på det sättet förhindra att folk reser som terrorkrigare eller för att planera terrorattentat, sade inrikesminister Anders Ygeman (S), till TT.

Jag gillar det jag ser av Ygeman nu. Han tar klivet fram och agerar som en ansvarstagande politiker och ser inte ut att heller rygga för obekväma beslut. Som ansvarig minister för bland annat polisen så sänder han även ut andra signaler, att återvändande jihadister och de som väljer de ukrainska nationalisternas sida eller andra fundamentalistiskt orienterade grupper, mer eller mindre skall punktmarkeras vid hemkomst vilket jag varit inne på tidigare. Att ett reseförbud för resande  i folkrättsvidrigt våld och övergrepp kommer från det Ygemanska departementet är sannolikt ofrånkomligt och lika välkommet det.

Men ändock skaver det en del. För samtidigt så springer Margot Wallström och talar sig varm för Mona Sahlins ”Heta linje för oroliga föräldrar till jihadister” samt att Alice Bah Kuhnke, MP, tänker satsa hela fem (!) miljoner kronor ur kulturbudgeten för att motverka att ungdomar radikaliseras. Slår vi ut dessa fem miljoner kronor på Sveriges 186 utanförskapsområden så innebär det lite drygt 29 tusen kronor i tillskott för civilsamhället i Rosengård, Husby, Brickebacken, Rinkeby, Hageby och allt de kan heta. Möjligtvis kan det räcka till att bjuda alla boende på vegetarisk, politiskt acceptabelt, korv till de boende två eller tre gånger per år med det är också allt. Slår vi ut Bah Kuhnkes belopp på antalet boende i Rosengård kommer de få hela åttio (80) öre per invånare att bekämpa rasism, radikaliserad politiska åsikter och en del annat att röra sig med. Bah Kuhnkes 80-öres politik känns allt annat än trygg nu med attentaten i Paris i lite för färskt minne.  Det är därmed inte utan att jag reagerar. Både positivt och negativt. Å ena sidan Ygeman som visar såväl insikt som handlingskraft och pragmatism samt att han spelar med EU:s övriga inrikesministrar i takt, å andra duon Wallström – Bah Kunke som inte riktigt verkar vare sig greppat allvaret eller visat någon som helst insikt i problemets omfattning. Den ene kvar på Bolibompa-redaktionen, den andre kvar i studentrevoltens rödvinsångor.

Bah Kuhnke tycks leva i någon villfarelse att hon, en svensk kristen kvinna, skall kunna definiera och folkbilda i vad islam är – något som muslimerna själva inte lyckats med på 1 300 år med åtskillig inbördes blodspillan mellan de olika korantolkningarna – som ett led i vår säkerhetspolitik. Det är inte utan att jag häpnar över vad man kan prestera som minister med mer än 100 000 i månaden som ersättning. Och Wallström? Verkar vara mest fokuserad på en ”Het linje” och feministisk utrikespolitik. Vad det nu är. Om det är att tvinga fram timslånga sessioner kring genusteori med Vladimir Putin eller att försöka införa ordet snippa i hela EU förtäljer inte historien riktigt men det kan inte uteslutas. Lanseringen av denna politik, som skulle skett innan jul med brev, artiklar, fotosessioner och högstämda tal av Stefan Löfven, ställdes av förklarliga skäl in då EU-kommissionens ordförande enligt mycket säkra källor nära kommissionen tyckte det var en sällsynt dum idé när regeringscheferna i EU träffades. Deras tid är rätt värdefull var den allmänna uppfattningen och lägga tid på detta när EU ånyo prövas av terrorhot och en grekisk kollaps fann de flesta vara mindre begåvat. En reaktion som borde vara lätt att inse för de stora flertalet av väljarna.

Min uppfattning? Rätt klar. Mer av Ygeman och mindre av duon Wallström – Bah-Kuhnke. Mindre av 80-öres politik och snippelisnopp och mer av ansvarstagande pragmatisk och framför allt realistisk politik. Även fast videon om “Snoppen och Snippan” idag barnförbjudits så är det lite deras andas barn. Bolibompa, snippelisnopp och 80-öres symbol- och identitetspolitik ska inte får styra vårt behov av säkerhet anser jag. Mer Ygeman helt enkelt. Då kan vi kanske inleda resan till att bli en respekterad part i den Europeiska gemenskapen, Igen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se