En inlärningskurva som måste ta fart

  • Lördag 17 Jan 2015 2015-01-17
E-post 0

Det är oroväckande att de misstänkta personerna som belgisk polis slog till mot igårkväll vid en anti-terroroperation var beväpnade. Det säger terrorismforskaren Hans Brun vid Försvarshögskolan till Ekot. I dagsläget beräknas ungefär 3 000 européer strida med grupper i Mellanöstern, främst i Syrien och Irak. Igår gick Rasmus Persson, Centerpartiet och kommunalråd i Örebro ut med att en prioriterad åtgärd är att återvändande IS-krigare bör få hjälp med terapi och att komma i jobb. Förslaget sågas av terrorforskaren Magnus Norell.

– Vill man öka rekryteringen till IS så är det en fantastisk idé.

säger han.

Jag är benägen att hålla med Norell. Signalerna som Persson och centerpartiet sänder är, milt sagt, bisarra. Sverige är idag en säker hamn för de som flytt IS terror. Svårt traumatiserade, i en del fall även torterade, så ser de hur väntetiden för vård i till exempel Skåne för deras behov är över ett år. Lägg därtill en ungdomsarbetslöshet på 22 procent och att vi idag saknar över 200 000 bostäder så är det helt fel signal att sända ut. Vill du ha ett jobb? Åk ner till Syrien och skär halsen av någon. Eller släng ner någon från ett hustak för att han är homosexuell.  Att åka ner till Syrien eller Irak och hjälpa till med folkmord och krigsförbrytelser skall inte medge en gräddfil till ett etablerat liv i Sverige. Att sätta förövare före brottsoffer, vilket är konsekvensen, kommer urholka en majoritet av den svenska väljarkårens förtroende för statens våldsmonopol och om vi då tycker att Sverigedemokraterna är otrevliga att ha i Riksdagen så är det inget mot vad de politiska krafter som väcks till liv är om denna politik skulle genomföras.

Men samtidigt finns det ett korn av klokskap i detta. Återigen kommer vi till samordningen av insatser. Något som den nationella samordnaren borde ha kunnat adressera om inlärningskurvan hade varit den förväntade. För lösningarna finns inom dagens kriminalpolitik, det är bara att samordna insatserna.

Givet att den lagstiftning som bland annat Morgan Johansson tillsammans med Anders Ygeman blir tydlig nog, att kriminalisera stridande eller stöd till stridande på utländskt territorium utan Riksdagens godkännande. Om detta brott skulle ha fängelse på straffskalan, till exempel sex månaders fängelse som minimistraff, skulle en omedelbar häktning föreligga för återvändare. Detta skulle innebära att den enskilde kombattanten, oavsett om han eller hon är jihadist eller ukrainsk nationalist, skulle kunna häktas under utredningstiden. Vinsten är uppenbar ur ett annat perspektiv, han eller hon försvinner från gatan direkt som ”föredöme” för de som står i begrepp att resa ner själva. Det innebär även att vi direkt, under kontrollerade former, kan ge denne den form av vård som erfordras så att ”återfall” motverkas. Den bästa preventiva åtgärden, eller viktigaste, är att vi stör rekryteringen av nya krigare samt, vilket jag var inne på igår, stör finansieringen.

Kriminalvården har dessutom djupa, och goda, erfarenheter av värdegrundsarbete för intagna samt de yrkesprogram för brottslingar som vill finna en ny bana. KVA Norrtälje, Norrtäljeanstalten, är idag att se som ett föredöme. Sexualbrottslingar, jag vet att detta inte är en helt relevant jämförelse men det finns komponenter i denna ändå, går igenom bland annat RoS. RoS, Relation och Samlevnad, har som syfte att uppmärksamma och förändra den dömdes tidigare destruktiva syn på relationer med sin omvärld. Norrtäljeanstalten har dessutom kanske Kriminalvårdens bästa yrkesprogram för byggbranschen. Återfallsfrekvensen i brott för de intagna som går igenom bägge programmen är häpnadsväckande låg. Erfarenheter som, med viss fördel, borde kunna både appliceras och samordnas med övriga åtgärder. En rätt typisk samordningsuppgift av såväl resurser som lagrum.

Kontentan: Signalen som kommunalrådet och centerpartisten Persson sänder är så fel den kan bli. Samtidigt så finns djup kunskap inom rättsapparaten som borde leda till såväl slutsatser som samordning. Och så är det: Det bästa preventiva arbetet ligger i att dels störa finansieringen av den propaganda som pumpas ut i föreningar och moskéer, dels få bort återvändarna – rekryterarna – från gatorna. Samt: Vi måste sätta offer före förövare. Alla andra signaler är fel vilket även kommunalrådet Persson borde inse om han nu tänker igenom detta ett varv till. Hans väg, den motsatta, kommer annars bara leda till rättsstatens haveri och en parlamentarisk situation redan vid nästa val som kommer leda tankarna till det tyska valet 1932. Och där Sverigedemokraterna av idag kommer upplevas liberala och försiktiga. Samt:

Det blir mer och mer uppenbart att den nationella samordningen måste flyttas från Kultur- och demokratiministern till att ligga under Justitie- eller Inrikesministern. Anders Ygeman och Morgan Johansson verkar ha förstått väsentligt mer än duon Bah Kuhnke – Sahlin och jag är inte säker på att vi kan fortsätta vänta på att de senares inlärningskurva skall ta fart.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se