En smal sak

  • Tisdag 20 Jan 2015 2015-01-20
E-post 0

Sameh Egyptsons debattartikel i SvD, en replik på Islamiska Förbundet i Sveriges replik, tål att uppmärksammas. IFIS, som förbundet förkortas, har en rätt oroväckande debatteknik som känns igen. Egyptson riktade en rad med frågor till Omar Mustafa men den senare tycks tro att det regnar och andra träder in i hans ställe. Precis som när stormen mot Mustafa rasade när han gjorde sin rekordkorta sejour i Socialdemokraternas Partistyrelse. En sejour vars sår i partiet fortfarande inte har läkt ut. Tvärtom, de finns där och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet – Mustafas trognaste vän, är i och för sig tillbakaträngda men absolut inte besegrade på något sätt. De har kvar sin särställning i Verkställande Utskottet.

I flödet denna eftermiddag dyker även något annat upp. The Local´s danska upplaga rapporterar om tolv eller fler danska jihadister som uppbär försörjningsstöd under sin turistresa i IS tjänst. Det finns uppenbara skäl att kommentera detta i en svensk kontext.

I början på 2000-talet inrättades en operativ samverkan mellan polis, åklagarmyndighet, Skatteverket och Försäkringskassan samt även EKO-brottsmyndigheten i kampen mot framför allt MC-relaterad brottslighet. Med mycket goda resultat. Antalet fiktiva sjukskrivningar och förtidspensioner som drogs in, med återbetalningskrav och med kronofogde samt utmätning av fast egendom som verktyg,  var ett hundratal då det blev uppenbart att dessa extraknäckte på annat håll och i de rollerna – som rånare, utpressare eller narkotikasmugglare – uppvisade såväl god hälsa som arbetsförmåga. Den strypta finansieringen gjorde även att många av dessa var tvungna att börja redovisa även andra inkomster för att kunna förklara sin levnadsstandard och hur de betalade sina huslån. Hur det ser ut i gruppen svenska högerextremer som anslutit sig till Ukrainska nationalister eller svenska medborgare som anslutit sig till IS eller kurdiska styrkor vet jag inte idag men med tidigare erfarenheter, samt uppgifterna från SVT att Örebroare uppburit någon form av samhällsstöd innan de åkt ner till Syrien för att utöva sina fritidsintressen, pekar på att motsvarande situation inte kan uteslutas. Även kommunernas socialkontor torde med vissa smärre förändringar i Socialtjänstlagens sekretessparagrafer kunna engageras rätt omgående i detta.

Här har Anders Ygeman och Morgan Johansson en typisk samordningsuppgift framför sig tillsammans med socialminister Gabriel Wikström. Precis som Johansson pekar på, att den svenska regeringens linje är tydlig i att kriminalisera terrorresor, så torde denna typ av samordning – som syftar till strypt finansiering – vara helt i linje med den svenska regeringens politik. Erfarenheterna är goda och väl dokumenterade så det torde vara en smal sak att formalisera även detta steg. En smal, och ganska enkel åtgärd, som vi redan nu vet kommer ge stora effekter. Här hemma och i såväl Syrien som Ukraina.

En smal sak helt enkelt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.