Gunnar Bech: Det minst dåliga?

  • Torsdag 22 Jan 2015 2015-01-22
E-post 0

Ledarsidorna.se presenterar idag en ny kolumnist. Gunnar Bech. Gunnar Bech är cilivingenjör i botten och har de sista 20 åren mest jobbat med företagsutveckling och innovationer. Politisk har Bech alltid stått på de icke socialistiskas sida men ju äldre han blivit, har han kommunicerat med mig, har han  insett att sociala skyddsnät är väsentligt för ett välfungerande och humant samhälle. Har ett stort samhällsintresse och vill utveckla demokratin mer i riktning mot hur de har det i Schweiz, det vill säga mer mot direktdemokrati och minska heltidspolitikernas makt.

Dagens kolumn, hans första, tål att läsas med den senaste opinionsundersökningen från Novus som grund.

Skärmavbild 2015-01-22 kl. 10.24.32

Mycket nöje!

Tror mig ha haft rätt så mycket rätt de sista åren om utvecklingen i Sverige. Enda stora missen är/var SD’s stora framgångar i kommunvalen 2014, den hade jag inte förutsett. De är idag den nya politiska folkrörelsen. Nu är läget mer svåranalyserat med DÖ, Decemberöverenskommelsen, som ställer det mesta på ända men det går ändå att urskilja några saker.

Moderaternas kamp om att bli ett marginellt parti av jasägare pågår för fullt. Igår utsåg dom till sin ekonomiska talesperson Niklas Wykman som är 33 år och jobbat de sista 4 åren direkt under Anders Borg, dvs kloningen av Reinfeldt och Borg är 100% med denna utnämning. Alla ryggdunkningar i sociala medier visar med all tydlighet hur okomfortabla de mer rutinerade politikerna i moderaterna är med utvecklingen. Avhoppen av medlemmar fortgår i accelererande takt. Detta kommer sluta i kaos och byte av ledning inom X månader. De kan mycket väl få politiska vildar denna mandatperiod.

Centerns skolpolitiska talesperson var med på nyheterna igår morse och försvarade elöverkänsligas riksförbunds miljonstöd samtidigt som de tex med CP skadade barn kämpar i motvind för utrustning som kan förenkla vardagen. Enda slutsatsen som går att dra är att ledningen inte har markkontakt men sitter säkert dvs de kör skutan med långsamt fart under 4% och hejdå riksdagen.

Folkpartiet som ligger bäst/sämst till har väl i pipeline att byta ut Björklund. Problemet är att de inte har någon politiker eller profilfråga utanför skolan och med de kronprinsar som Erik Ullenhag eller Birgitta Ohlsson, så är exit riksdagen nästan garanterad. De borde plocka in en utanför Stockholm som ny partiledare, kanske någon som är kommunalråd och planterad i verkligheten? Det ser illa ut i alla fall.

Kristdemokraterna är kanske de som ligger sämst till av allianspartierna och Hägglunds efterträdare finns ju inte om de inte ska plocka den mycket unga Sara Skyttedal. Problemet är ju att de redan haft en uppslitande partiledarstrid när de satt vid makten och många har väl dragit redan? Samtidigt är det KD också som skulle kunna plocka röster från SD om de tordes. Störst risk men också störst chans. Om de åker ur riksdagen kommer de inte tillbaka är mitt tips.

Miljöpartiet är körda. Hur dom än gör, kommer de för denna mandatperiod vara associerade med tafflighet, rökta svampar och Kaplan. Det är många som vill ha Kaplans skalp och hans agenda är minst sagt oklar så att kvotera in en islamist i regeringen var ett gigantiskt misstag. Tror dock att de når 4% spärren men inte så mycket mer.

Socialdemokraterna är de som kan kapitalisera på denna turbulens enbart genom att sitta still i båten och vara en expeditionsministär lite som alliansen var 2010-2014. Problemet där är ju renegaden Margot Wallström som verkar helt okontaktbar för oss på terra nova. Lite som Carl Bildt i förra regeringen. Men de sitter också i hissen med eventuella skattehöjningar och försämrad statsbudget.

Vänsterpartiet tuffar väl på. De har guldläge men samtidigt ingen väljarbas för socialism på riktigt. Den finns inte längre och deras kulturmarxistiska utbrytningar under 90 talet var framgångsrika och kulturmarxismens gift finns överallt i samhället men det hjälper inte Vänsterns röstsiffror precis som vänsterns dominans i media under 70 talet inte hjälpte VPK, KPML(r) och de andra ytterkantspartierna då.

Sverigedemokraterna kan åka och fiska. Vi röstar inte på det bästa partiet längre utan det minst dåliga och SD som förutom migrationen har försvaret, satsning på gamla, polisen, bort med klimattrams har verkligen pole position. Deras enda akilleshäl är den ömsning av skal som de måste gå igenom för att komma i nästa fas och personstrider men de förekommer i alla andra partier så den är relativt liten.

All denna kaos signerad en enda person, Fredrik Reinfeldt. Onekligen skickligt gjort måste jag säga. Har testat hypotesen hos många nu och ingen klarar av att ge ett logiskt alternativ. Han har piskat upp “hatet” mot SD så att alla andra säger att SD kan man inte samarbeta med. Jag tror att hans och Anders Borgs eftermäle kommer bli något helt annat än de själva tror. Reinfeldts skicklighet som strateg har ofta betonats och hans förmåga att förutse den politiska utvecklingen som ett schackspel. Men hur han och övriga partier har tänkt agera efter 2018 om DÖ håller så långt och SD växer ännu mer övergår min analysförmåga? Ska dom avskaffa demokratin helt då?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.