Hårda handskar eller bolibompapolitik

  • Torsdag 29 Jan 2015 2015-01-29
E-post 0

EU:s inrikes och justitieministrar har precis avslutat två dagars informellt möte i Riga. Mötet, som den 11 januari fick en annan agenda efter terrordåden i Paris och kom att fokusera på terrorism i huvudsak har nu resulterat i The Riga Statement.

Med detta gemensamma uttalande, som Sverige genom ministrarna Morgan Johansson och Anders Ygeman står bakom, så väntar nu hårdare handskar än vad regeringspartnern Miljöpartiet har representerat tidigare. Huruvida detta är ett resultat av att Miljöpartiet börjat inse att de inte längre sitter i opposition och måste börja ta regeringsansvar eller att någon satt ner foten och bestämt var skåpet skall stå är okänt men irrelevant i stunden men helt klart är det Ygemans mer hårda och pragmatiska linje som nu råder istället för Miljöpartiets och Alice Bah Kuhnkes bolibompapolitik. EU pratar mer om gemensam informationsbearbetning och utbyte, gränskontroller samt framför allt börja jobba med att strypa finansieringen till de organisationer eller individer som har för avsikt att åka på folkmordscharter eller rekrytera nya resenärer för detta fritidsintresse som går ut på att skära halsen av folk, våldta kvinnor samt kasta ut homosexuella från hustak.

Lägg denna linje bredvid Bah Kuhnkes tidigare beslut att hon som kristen kvinna definierar vad Islam är för världens 1,6 miljarder muslimer och satsningarna på förebyggande arbete i utanförskapsområdena. Bah Kuhnke har för det senare låtit anslå, utslaget per medborgare, 80 öre per person för 2015. Vi kan börja fundera på vad som kommer få störst effekt. Ygemans klassiska, väl beprövade, metoder och fokus på att försvåra för hemvändare att rekrytera samt strypa finansieringen med olika medel eller Bah Kuhnkes folkbildningskampanj som på sin höjd kommer räcka till ett halvt korvbröd till var och en som orkar lyssna.

Det känns inte riktigt som om Ygeman och Bah Kuhnke sitter i samma regering.

EU tar situationen på allvar och tar ifrån början. Det är bra. Det är bra mycket lättare att ta i rejält och sedan släppa greppet än att hela tiden tvingas till att upptäcka att man tagit i för lite. Hårda handskar krävs nu. Ygeman leverar och vad Sveriges kulturminister anbelangar så bryr jag mig allt mindre. Möjligtvis så kan jag fundera på var mitt halva korvbröd för 80 öre är men å andra sidan så kan jag köpa ett helt för egna pengar.

Hårda handskar eller bolibompapolitik. Jag vet vad jag förordar och som det ser ut så går det nu min väg.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.