Märklighetsministern

  • Torsdag 8 Jan 2015 2015-01-08
E-post 0

Bostadsminister Mehmet Kaplan (mp) stödjer inte Charlie Hebdos tryckfrihet kan jag läsa mig till via Sveriges mest läsvärda blogg Cornucopia, AKA Lars Wilderäng. Kaplan har konstaterat att det inte går att stödja karkikatyrer på Muhammed. Kaplans uttalande från 2006, publicerat i den kristna tidningen Dagen, i samband med de sk Muhammedkarikatyrerna följande kan inte misstolkas:

“Det här handlar inte om yttrandefrihet utan att man kränker människor i deras tro. Jag kan inte se någon yttrandefrihet råda i detta. Det är en provokation som inte går att stödja. 

[…]

Det är fel att ta upp det som en yttrandefrihetsfråga. Det handlar om en maktfråga, där en utsatt grupp provocerats och där man på förhand kunde förstå att de skulle känna sig kränkta. Då kan man inte komma dragande med yttrandefrihet.”

På ett seminarium om islamofobi i Almedalen 2014 jämförde Mehmet Kaplan, då gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen och utrikespolitisk talesperson, svenska jihadister som strider i Syrien med svenska frivilliga som stred i finska vinterkriget 1939-1940 mot Sovjetunionen. Lägg därtill vår bostadsministers prioriteringar under hans första 100 dagar som ansvarig för att komma tillrätta med bostadsbristen. Idag saknas 229 000 bostäder.

Rebecca Weidmo Uvell har gjort en genomlysning av denna tid och den pekar onekligen i en ganska apart riktning för att vara ansvarig för bostadsbyggandet i Sverige. Uvell lyfter fram det faktum att Kaplan har visat ett större intresse för de bilaterala relationerna med Turkiets islamistinriktade regering än bostadsbyggande i Sverige. Bara det faktum att han avbryter en vistelse i Bryssel, vad han nu gjorde där, för att träffa Turkiets EU-minister på UD. Även där kan vi fråga oss vad detta hade med bostadsbyggande på svenskt territorium att göra.

Nu står vi där vi står. Regeringen har, genom inrikesminister Anders Ygeman, aviserat nya lagar mot terrorism som skall snabbehandlas (som av en ren händelse). Sverige har en relativt hög andel terrorresande i förhållande till jämförbara länder. Säpo beräknar att det i verkligheten handlar om 150 till 200 fall inräknat misstänkta resor som inte kunnat bekräftas.

Snabblagstiftningsarbetet mot terrorism är nu en sak, i min värld ett avgörande steg. Men ännu mer avgörande blir hur vi långsiktigt hanterar denna problematik. Det är inte utan en viss oro vi bör se på framtiden. Å ena sidan en regering, tyvärr i stora drag alltför reaktiv, som nu äntligen tycks visa handlingsförmåga. Å andra sidan en bostadsminister som visar upp ett mycket märkligt förhållningssätt till militant islamism och kanske framför allt prioriteringen av sitt egentliga ansvarsområde. En prioritering som framför allt Stefan Löfven bär ansvaret för. Han, som statsminister, är den som leder och fördelar regeringens olika ansvarsområden. Och bilden? Rätt märklig fortfarande efter mer än 100 dagar.

Mehmet Kaplan – Märklighetsminister i regeringen Löfven.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.