Någon blev sur

  • Torsdag 8 Jan 2015 2015-01-08
E-post 0

Utvecklingen i den publicistiska miljön är fullständigt fantastisk. Expressens förstasida idag är en hyllning och ett försvar för det fria ordet och den oberoende journalistiken. Den ansvarige utgivaren Thomas Mattson skall ha all heder av hans oräddhet. Han kan konsten att utmana och jag har kommit att uppskatta hans stil mer och mer. Ju säkrare i sadeln, desto bättre har journalistiken blivit. Han, och hans medarbetare, förtjänar vår respekt för sitt mod.

Men det finns andra som kanske inte skall hyllas lika mycket idag. Personer som idag står på första raden och gapar och skriker tål att synas något mer i sömmarna. Som säger sig hylla den fria debatten. Jag tänker främst på den vetenskapsjournalist som jag hade vissa synpunkter på när han publicerade en rätt alarmistisk artikel i DN. Henrik Arnstad. Uppenbarligen tyckte han inte om det han läste vilket resulterade i hedersutmärkelsen att bli blockerad på Twitter. Att bli blockerad av debattens mest koleriske deltagare är faktiskt att beteckna som en hedersutmärkelse. Motargumenten fanns tydligen inte och han kan ha känt sig kränkt. För att citera Elisabeth Åsbrink i dagens DN Kultur:

”Den grad av kränkthet människor känner, är precis den mängd de förtjänar.”

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 14.51.34

Men blockeringen gjorde mig ändå nyfiknare ändå på vem Henrik Arnstad är. I flödet så dök en numera raderad bloggpost från 2008 upp där Henrik Arnstad kommenterar Jyllandspostens karikatyrer av Profeten. Arnstad skriver, som den journalist han är:

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 17.45.15

Yttrandefriheten ska alltid försvaras. Men be mig inte vara solidarisk med tecknarna på nazityska Der Stürmer på 1930-talet, med tecknarna på Jyllandsposten eller rasistiska svenska “konstnärer” och deras rondellhundar. Der Stürmer gjorde hemska teckningar föreställande judar. Teckningar som föregick — och möjliggjorde — Förintelsen. Jyllandsposten gör samma sak idag.

Idag låter det onekligen något annorlunda i hans senaste postning:

Det är precis tvärtom. Låt oss hedra offren från Utøya och Charlie Hebdo genom att fortsätta bygga demokratin, genom mer inkludering. Först då kan vi vända denna vidriga utveckling, som inledde året 2015.

De som lagt Jyllandspostens karikatyrer bredvid Charlie Hebdo´s av muslimer och islam kan sannolikt inte se någon större skillnad. Möjligtvis är de franska snäppet grövre. Och när det kommer till inkludering, det inkluderande samtalet, som Arnstad hyllar i ord så går blockering av kritiker inte riktigt ihop. Arnstad är dessutom etiketternas mästare, en ny etikett för varje ny politisk vindpust. Den senaste, fyra dagar gammal, var #jagärmuslim.

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 17.51.53

Det togs inte emot med direkt öppna armar om vi uttrycker oss milt.

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 18.01.55

Vad jag vill ha sagt med detta är att jag försöker beskriva den person som haft den största inverkan på vår nuvarande regering. Statsministern har hänvisat till honom och hans bok samt många ministrar, inte minst finansminister Magdalena Andersson, har helt uppenbart tagit intryck av Arnstads tankegods. Ett tankegods som det finns all anledning att kritisera. Men en sådan kritik eller debatt är Arnstad inte beredd att ta i sitt inkluderande förhållningssätt till omvärlden. Inkludering sker på hans villkor, vi som har en annan uppfattning, oavsett grad, blir helt uppenbart utsatta för inkluderingens motsats.

Någon blev sur. Nu blev han nog surare. Och precis som Charlie Hebdos provokationer gjorde dem stolta, att ha provocerat, så är det inte utan att jag känner samma sak i mitt microformat. Idag, och för lång tid framöver, är det ingen som kan mäta sig med Charlie Hebdo men vi kan alla som försöker driva opinion vårda och honorera deras minne och det fria ordet. Bäst i klassen var idag Expressen. Jag försöker så gott jag kan stå i deras skugga och göra allt jag kan för att hedra offren genom att gissla de jag känner för.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.