På torsdag sammanträder regeringen

  • Söndag 18 Jan 2015 2015-01-18
E-post 0

Förslaget från Örebros kommunalråd Rasmus Persson (C) om att hjälpa återvändande jihadister med jobb och psykologhjälp får stöd av Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Sahlin vill att fler kommuner ska ”vakna” och skaffa strategier för att hantera krigsåtervändare rapporterar SvD.

Varför är jag inte förvånad samtidigt som jag är förvånad.

Mona Sahlin är närmast i total otakt med såväl opinion som hon med detta utmanar förtroendet för staten. Jag vill höra hennes motiv till varför en återvändare – som i myndig ålder åkt ner för att stödja en rörelse som kastar ner homosexuella, eller misstänkt homosexuella, från hustak, som skär halsen av sina offer och lägger ut filmerna på Youtube och tvingar småbarn, tio år gamla, att döda med vapen i hand. Dessa skall gå före i kön till såväl vård, jobb och bostad. Mona Sahlin kan med viss fördel fundera på hur unga, skötsamma, svenskar som får sin första fasta anställning först i 30-årsåldern och i bostadsbristens Sverige tvingas hoppa från det ena andrahandsboendet till det andra då han eller hon inte får några lån för att kunna köpa sin bostad kommer reagera. Att köpa en bostad kräver ett fast jobb enligt bankerna.

Hemvändarna, om vi nu kallar dem det, får inte vända hem utan motprestation. I de flesta fall tar IS rekryterare passen i beslag vid ankomst och att få åka tillbaka till Sverige är inte sällan villkorat med en motprestation. Rekrytera nya kombattanter eller skaffa finansiering. Mona Sahlin tycks inte begripa att det bästa sättet att inte låta denna rörelse växa i Sverige är att dels få bort alla rekryterare från gatorna, dels störa finansieringen. Stör vi detta så stör vi även en del av de celler som kan komma att byggas upp.

Mona Sahlin är, bedömer jag, på väg i helt fel riktning. Hon bejakar en gräddfil för de som har begått, eller har varit stöd till sådana som begått, brott mot mänskligheten i olika former. Sådana som mycket väl har en kriminell historia efter sin turistresa som borde landa vid krigsförbrytartribunalen i Haag. Dessa vill hon ge en gräddfil in i samhället istället. Hemvändare skall, enligt mitt sätt att se det, utredas och lagföras i första hand. Om de av polis och åklagare bedöms oskyldiga kan den aviserade hjälpen ges i frihet, annars skall den ges med den enskilde som gäst i Kriminalvårdens regi. Under lång tid. Straff som utmäts för krigsförbrytelser brukar inte vara korta och aldrig ha dagsböter som alternativ. I den ordningen. Ingen annan ordning.

Med tolv döda på Charlie Hebdos redaktion, ytterligare fyra i en judisk kosherbutik och en islamistisk terrorcell i Belgien i färskt minne så är det för mig en gåta att den nationelle samordnaren mot politisk våldsbejakande extremism landat där hon landat. Jag kan ha viss förståelse för en del av åtgärderna i en vidare kontext men prioriteringen, snuttefilt först och sedan kanske börja tänka på lagföringen långt senare är helt fel. Jag utesluter nämligen inte att vi kan komma i en situation där en nyanländ, svårt traumatiserad, flykting från Syrien möter sina banemän på gatan i Sverige. Där de går i full frihet och skrattar åt sina offer och minnen samtidigt som socialtjänsten gör allt för att återvändarna ska kunna få ett jobb och en lägenhet med förtur. Förtur före såväl de som skött sig hela tiden som de sina offer som lyckats fly till vad de trodde var en säker hamn.

Om Mona Sahlin lyssnat lyssnat något på på flyktingarna från Balkans reaktioner, där de i Sverige kunde se sina torterare och koncentrationslägervakter leva i full frihet med samhällets stöd på alla sätt så hade hon eventuellt landat något annorlunda. Om hon läst sig till hur tyska judar reagerade på att deras gamla torterare kunde göra framgångsrika karriärer utan straff för sina gärningar efter andra världskrigets slut hade hon kanske även då landat annorlunda. Nu landar hon i en helt bisarr slutsats.

Tidigare var jag försiktig i min kritik mot Mona Sahlin. Det har nu förändrats med hennes tankegods och vad jag hört från hennes turné i landet Jag är inte utan kontaktnät och rapporterna från mina vänner förskräcker. Jag anser att hon gjort sitt som nationell samordnare mot politisk våldsbejakande extremism nu. Det kommer inte längre räcka med att flytta henne till att ligga under Anders Ygeman. Det är ett under att regeringen som kollektiv har förtroende för henne. Att kultur- och demokratiministern har det är jag dock mindre förvånad över. Mona Sahlin har 18 månader kvar på sitt tvåårsförordnande. Om det är detta hon presterat på sex månader så vill jag till varje pris undvika 18 månader till med käcka idéer av samma karaktär som bara håller standarden av att vara bolibompapolitik. Klapp och klang, barfota i gräset och sitta i en rund ring och sjunga glada sånger samt “känna in sin feminina sida”.

På torsdag sammanträder regeringen. Då har Stefan Löfven alla möjligheter att se till att göra något åt situationen genom ett par resoluta beslut. Så här kan vi inte hålla på längre. Stefan Löfven måste låta nationens intresse gå före regleringen av politiska skuldsedlar och reträttposter.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se