Panikläge är förnekelsens pris

  • Onsdag 21 Jan 2015 2015-01-21
E-post 0

De flesta tidningar kommenterar under eftermiddagen statsminister Löfvens markering att ”terrorresor” skall kriminaliseras. Även den nationelle samordnaren, Mona Sahlin, ställer sig bakom denna lagstiftning som i grunden är ofrånkomlig. Lena Mellin, Aftonbladet, ger bakgrunden till detta. En resolution i FN:s säkerhetsråd i höstas. Alla medlemmar åläggs att införa lagar som straffar dem som utför, planerar, förbereder, tränar eller deltar i terrorism även i andra länder än de själva är medborgare.

Vi ser nu i kommentarerna, precis som Mellin indirekt konstaterar, att vi hamnat i något som kan liknas vid ett panik-läge. Det råder panik i det politiska systemet kring migration, vilket Kristdemokraternas senaste utspel är ett exempel på samt att det råder panikläge i terrorfrågorna. Jan Björklund, som så sent som för ett halvår sedan, förnekade förekomsten av problem inom såväl migrations- som terrorområdet är den som ylar högst idag. Inte heller statsministern klarar sig undan kritik då det är först idag han uttalar sig om möjligheten till repressiva åtgärder. Innan Paris-attentaten var han tyst trots otaliga varningssignaler i ministerrådet enligt säkra källor.

Det är med andra ord lätt att inse att Oisin Cantwell, Aftonbladet, har rätt i att nu krävs viss kyla även fast han landar helt galet själv i vad som krävs. Det är uppenbart att såväl regering som opposition idag lider svårt av att religiös extremism inte kunnat debatteras utan att Aftonbladet, DN eller Expressen tidigare mulat SD-kortet i alla som försökt. För ett halvår sedan skulle de senaste två veckornas postningar på Ledarsidorna.se medfört skampåle men nu är klimatet ett annorlunda. Parti efter parti, ledarredaktion efter ledarredaktion söker nu nya positioner och mer eller mindre snygga reträtter. Tydligast är Aftonbladets ledarredaktions skifte, på gränsen till osmakligt – Anders Lindberg pekar på att judarna i Malmö bankas på från två håll. Islamister och högerextremer. Men glömmer vår egen partikamrat Adrian Kaba, förbundsstyrelseledamot i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet som spridit tankegods som hör Der Stürmer till. Att Lindberg kan se sig själv i spegeln och må bra är ett under.

Men nu råder som sagt panik. Få lyckas hålla huvudet kallt och om jag skulle vara statsminister skulle jag låta duon Morgan Johansson – Anders Ygeman jobba vidare med de lagrum de nu förbereder. Ifred. De vet vad de gör. Samt. Utse en kompetent processledare för att säkerställa att annan lagstiftning och andra resurser kan allokeras på ett optimalt sätt. Vi har flera lagar som kan tillämpas redan idag, lagen om pennigtvätt. En Jihadist tjänar idag runt 100 000 kronor per resa enligt uppgifter i ETC och dessa pengar redovisas sannolikt inte som inkomst av förvärvsarbete. Om polis och ekobrottsmyndighet börjar jobba med finansieringen av resorna så kommer effekterna inte utebli.

Vi ser nu dessutom hur såväl regering som opposition betalar förnekelsens och Sahlinismens pris. Att behöva ta tag i en fråga som de själva stigmatiserat under så lång tid. Vi har dock lite av tur i oturen. En person, justitieminister Morgan Johansson, som var den förste att försöka adressera detta under Håkan Juholts tid men som fick klä rejält med skott för sina förslag om villkorade medborgarskap har stått pall. Han är kvar och med parhästen Ygeman så kan det nog bli rätt bra. Det enda trista i kråksången är att den person, som kanske tydligast bär skulden för att vi tvingats förneka problemen, idag är nationell samordnare. Men det går som sagt även det att komma tillrätta med utan prestigeförlust. Låt Sahlin ligga kvar som samordnare under Kulturminister Khunke och arbeta med folkbildningsfrågor och tillsätt en processledare under Johansson – Ygeman som jobbar med verkligheten. Det finns gott om kompetens kvar i systemet. Men den kommer inte stanna för evigt om inte statsministern kliver fram och börjar rotera ut en del rådgivare som gjort sitt och rotera in sådana som kan sin skit.

Panikläge är förnekelsens pris.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.