Parlamentariskt drama

  • Onsdag 14 Jan 2015 2015-01-14
E-post 0

Partiledardebatt i Riksdagen. Sverigedemokraterna i huvudrollen och de övriga i biroller i fallande skala. En defensiv statsminister som administrerar en Alliansbudget, en stel och vilsen nyvald oppositionsledare som inte har en blekaste aning om vart hennes parti vill gå under hennes ledarskap och därefter statister av olika karaktär. Sjöstedt, Vänsterpartiet, och Hägglund, Kristdemokraterna de enda av statisterna som märktes av.

Det dagens debatt egentligen mynnade ut i var Sverigedemokraternas aviserade misstroendevotum mot regeringen Löfven. En misstroendeförklaring som sannolikt inte kommer bli den sista som läggs under denna mandatperiod, inte heller behöver Stefan Löfven ägna den voteringen någon större uppmärksamhet i dagsläget. Inget parti, kanske inte heller Sverigedemokraterna, vill egentligen ha ett extraval idag. Kristdemokraterna och Folkpartiet samt hela det rödgröna blocket har inga pengar samt moderaterna har ingen politik. Och Sverigedemokraterna? Sannolikt mest ett spel för galleriet – de har tiden på sin sida och skulle sannolikt helst se att de maximerar sin tillväxt. För växa kommer de att göra, frågan är idag mest när de bryter igenom 20-procentsvallen i opinionsundersökningarna. Med de strömningar som ligger under ytan – och som Mattias Karlsson idag talade till – så är dagens misstroendevotum ett som är riktat mot Riksdagens färskaste partiledare. Anna Kinberg Batra. Hon är den som bör ligga sömnlös för varje gång under denna mandatperiod som Sverigedemokraterna lägger ett misstroendevotum mot Stefan Löfven. Varför? Enkelt.

För varje gång hon tvingar sina riksdagledamöter att lägga ned sina röster i de voteringarna så kommer dessa ledamöters väljare – som inte vill se Stefan Löfven som statsminister – bli alltmer missnöjda. Och sannolikt kommer en hel del börja lyssna på dagens huvudperson. Mattias Karlsson. Sverigedemokraternas hjärna. Chefsstrategen. Ideologen. Mannen som sedan 2002 varit ett steg bakom Jimmie Åkesson som hans viktigaste rådgivare. Som vet precis vad han gör. Han är inte intresserad av Stefan Löfven. För honom är statsministern mer att se som en bifigur eller irriterande transportsträcka fram till valrörelsen 2018.

Karlsson har nämligen sitt nästa mål inom räckhåll nu, det första etappmålet var att nå riksdagen 2010, det andra uppnådde han på valdagen 2014 genom att bli Sveriges tredje största parti. Nu är nästa etappmål inom räckhåll. Att ta den formella oppositionsledartröjan genom att bli största borgerliga parti i valet 2018. Av den anledningen så är det inte Löfven som behöver ligga sömnlös de tre kommande åren. Det är Anna Kinberg Batra.

Årets första partiledardebatt är därmed över och har satt den parlamentariska teaterscenen för denna mandatperiod.

  • Manlig huvudrollsinnehavare är Mattias Karlsson.
  • Kvinnlig huvudrollsinnehavare är Anna Kinberg Batra.
  • Stefan Löfven och alla andra har mer eller mindre synliga biroller i detta parlamentariska drama.

 Så enkelt är det. Det kommer bli minst sagt spännande att följa och jag tror jag kan gissa mig hur detta slutar. Det borde även Kinberg Batra göra. Hon bör i varje fall inte underskatta den manlige huvudrollsinnehavaren. Han har visat på stor improvisationskonst och har kunnat hantera alla situationer han hamnat i så här långt. Varje gång har han kommit ur dessa starkare än han var när han gick in i dem. Och Stefan Löfven? I Karlssons värld sannolikt mest en surrande, och bitvis något störande, bifigur. En inte ointressant utveckling då det inte varje dag en svensk statsminister förpassas från att vara den självklara centralgestalten till att vara en rätt ointressant birollsinnehavare i den svenska riksdagen.

Annan syra levereras från den ständigt pålitlige Antonsson.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se