Socialdemokratin och antisemitismen

  • Söndag 18 Jan 2015 2015-01-18
E-post 0

Anders Lindberg, Aftonbladet, måste vara Sveriges ojämnaste ledarskribent. I vissa ämnen håller han en genomsnittlig nivå men i andra en lika stor verklighetsförnekande vandrande katastrof i opinionsbildningen. Hans anammande av ytlig vetenskapsjournalistik som ledstjärna för hans kamp mot högerextrema krafter har varit direkt skadlig men idag överraskar han med en huvudledare som tar upp antisemitismen i samhället. Det är en välkommen markering, om än något sen, och Lindberg missar egentligen bara två saker:

  • Denna antisemitism har aldrig lämnat varför den inte kan sägas ha kommit åter. Det räcker med att åka ner till Malmö och prata med valfri jude – av de som fortfarande bor kvar skall sägas – och be dem beskriva samhällsutvecklingen de senaste tjugo åren.
  • Judarna idag bankas på från tre håll. Från högerextrema, från islamister och från vänstern.

Hade Lindberg fångat upp detta hade han gått i mål som dagens mest läsvärda men han lyckas inte med detta. Förklaringen? Du kritiserar inte din egen planhalva och du vill inte erkänna att din egen extremvänster faktiskt delar värdegrund med såväl fullblodsnazister som islamister. Vår egen vänster hyllar nu Margot Wallströms ordval mot staten Israel, ett ordval som spär på de krafter som inte klarar ut att skilja stat från religion. Dessvärre är de som klarar av att skilja på dessa begrepp i minoritet. Lindberg har utöver detta varit den ledarskribent som försvarat bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ihärdigast men väljer, som av en händelse, att förbise att Kaplan bjudit in kända antisemiter till Riksdagen för att delta i paneldebatter.

Men problemen för vänstern stannar inte vid Kaplan. Så här sade Stefan Löfven, statsminister, i samband med den interna röran kring Omar Mustafa:

Skärmavbild 2015-01-18 kl. 13.47.47

Det känns som inte heller Stefan Löfven känner till Malmö Arbetarekommun i allmänhet och inte heller förbundsstyrelseledamoten i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet Adrian Kaba något närmare. Kaba spred uppfattningen om en internationell judisk konspiration 2012 och 2014 och hans reträtt från det uttalandet, att han skulle ta tillbaka det om det kunde motbevisas, talar ett mycket tydligt språk. Socialdemokraterna har kommit att härbärgera, genom bland annat Tro och Solidaritets förbundsstyrelse, ett tankegods som hämtat från ”Der Stürmer” eller ”Volklicher Beobachter”. Överlag är Tro och Solidaritet en rätt märklig organisation. I dagens Expressen så börjar ordföranden Peter Weiderud glida oroväckande efter attentatet mot Charlie Hebdo i Paris med tolv döda som resultat. Weideruds uttalande ger kalla kårar längs ryggen:

Satir är effektiv när den häcklar makt, men plump när den riktar sig mot redan utsatta.

Tolv döda. Och Weideruds uttalande tyder på att det i praktiken är offrens fel att de blev offer. Jag kommer inte kunna rekrytera en enda medlem med gott samvete med detta uttalande i bakhuvudet. Det kryper längs ryggraden och han är inte felciterad. Han har i denna replik hållit i pennan helt själv. Argumentationen ligger nära de om att det är kvinnors fel att de blir våldtagna om de klätt sig utmanande. Eller inte nära, det är i exakt samma linje.

Socialdemokratin har på intet sätt gjort upp med antisemitismen. Tvärtom har vi blundat för den mest av alla i vår identitetspolitik. I vår iver att tillfredsställa nya, muslimska, väljare har vi släppt in även extrema och fundamentalistiska islamister. Som har exakt samma tankegods kring den judiska diasporan som extremhögern och nazisterna.

Hög tid för oss att börja inse detta. Så länge Adrian Kaba´s tankegods finns representerat i bland annat sidoorganisationer som Tro och Solidaritets förbundsstyrelse, så länge kommer inte någon av oss socialdemokrater – statsministern inkluderad – vara en trovärdig aktör i denna kamp. Så länge den Weiderudska argumentationen, att göra offer till ansvariga för att de blev offer, så länge har vi en lång väg kvar. Socialdemokratins uppgörelse med antisemitismen har en lång väg kvar.

Idag känns det inte ens som vi börjat.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se