Stockholm. Staden du inte säger vad du heter längre.

  • Måndag 26 Jan 2015 2015-01-26
E-post 0

På tisdag kommer statsminister Stefan Löfven tala i Stockholms Synagoga. Ett tal som jag hoppas kunna följa på plats och lyssna noga på. Löfven har en uppförsbacke framför sig med tanke på de senaste årens identitetspolitik mitt parti, socialdemokraterna, varit företrädare för.

Jag fick nämligen ikväll följande mail i min inbox på Facebook från en god vän.
Skärmavbild 2015-01-26 kl. 00.25.16

Detta skedde i Stockholm natten mellan den 24:e och 25:e januari. Natten mellan lördag och söndag.

Det finns nu goda skäl att påminna statsministern om ett par mycket bistra sakförhållanden. Levande Historia, som 2005 undersökte antisemitiska värderingar i den svenska samhällskroppen. Enligt resultaten hyser 11 procent av vuxna med utländsk bakgrund en konsekvent antisemitisk inställning jämfört med 5 procent av hela den vuxna befolkningen. Resultaten tyder på att antisemitiska uppfattningar och ambivalenta attityder till judar är jämförelsevis mer utbredda bland muslimer än bland kristna och icke-religiösa. Bland vuxna hyser 39 procent av dem som betecknar sig som muslimer en systematisk antisemitisk inställning jämfört med 5 procent totalt. Överrepresentationen är remarkabel men inte förvånande om vi tänker efter. Och definitivt inte för oss socialdemokrater.

Stefan Löfven har detta tankegods i sitt eget parti och för de som inte tror det räcker det att nämna Adrian Kaba så begriper de flesta. Han avgick några dagar efter att ”Times of Israel” uppmärksammat hans uttalanden om att Mossad utbildat IS från dialoggruppen mot antisemitism och islamofobi i Malmö Stad. Reträtten var lika typisk som alltid för all form av antisemitiskt tänkande. Kaba lovade att ta avstånd från sina uttalanden och uppfattning om det kunde bevisas att de var osanna.

Men åter Levande Historia. Det statistiska underlaget  i Levande Historias enkät är i varje fall imponerande. Undersökningen genomfördes under perioden mars–maj 2005 som en postenkät till ett urval av drygt 5 000 personer i åldern 16–75 år, folkbok- förda i Sverige (det totala antalet individer i detta åldersspann var vid undersökningstillfället cirka 6 528 000 individer). Sammanlagt erhölls 2 956 enkätsvar vilket innebär en svarsfrekvens på 59 procent.

Det finns dessvärre en brist som jag ser det. Enkäten innehöll huvudsakligen frågor om attityder till judar. Hur den ”etniska svenskar” förhåller sig till den muslimska gruppen är för mig obekant men inte ointressant alls. Och om nu Kulturminister Alice Bah Kuhnke vill göra någon skillnad så torde en motsvarande undersökning göras igen. En undersökning som även bör omfatta våra uppfattningar om muslimer, judars uppfattning om muslimer samt muslimernas inbördes uppfattningar om varandra. Hur shiamuslimer i Sverige ser på sunnimuslimer samt hur de sammantaget ser på arabisktalande kristna. Resultatet, påstår jag mig veta efter att de senaste 12 åren arbetat i utanförskapsområden, kommer bli en rejäl kalldusch för de flesta. Inklusive vissa ministrar som tror sig kunna definiera vad bland annat Islam är.

När jag nu återvänder till mailen jag fick så är det klarlagt att Stockholm har blivit kallt. Så kallt att du, om du har fel religion, inte kan nämna ditt namn.

Att lyssna på Stefan Löfven på tisdag kommer onekligen bli högintressant med tanke på att han som ordförande även representerar Adrian Kabas och Kabas väljares tankegods. Och Adrian Kaba är långt ifrån ensam enligt mina erfarenheter.

Vi är många som kommer lyssna noga på varje ord statsministern har att säga i Stockholms Synagoga på tisdag. Mycket noga.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se