Väntat och oväntat

  • Måndag 12 Jan 2015 2015-01-12
E-post 0

Socialdemokraterna går starkt framåt och får nästan 33 procent i de första januarimätningarna från Demoskop och Sifo. I Dagens Samhälles Poll of polls, baserad på nästan 8 500 intervjuer, ligger partiet dock kvar på valresultatet från i höstas. De partier som sticker ut i denna viktade sammanställning är Folkpartiet med sitt stora ras tillsammans med Miljöpartiet med samma ras samt Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna, en mycket prövad minoritet, tappar även de mycket men jag ser det som ”normalbilden” mellan val för detta parti. De lever sitt liv runt fyra procent och är sannolikt rätt vana vid detta.

Skärmavbild 2015-01-12 kl. 00.34.52

Sverigedemokraternas framgångar är ingenting som borde förvåna någon med det senaste halvårets fokus på migrationsfrågorna. De förstå-sig-påare som tidigt bedömde att Jimmie Åkessons sjukfrånvaro skulle radera ut partiet blir sannolikt besvikna på utvecklingen. Jag varnade för att Mattias Karlsson undervärderades och han har agerat taktiskt skickligt och stabiliserat SD en bra bit över valresultatet. Själv börjar jag bedöma honom som en ännu farligare motståndare än Jimmie Åkesson. Karln är slipad som få och det var nog inte någon slump att han är den Sverigedemokrat som tidigast av alla fick en arvoderad tjänst som politisk tjänsteman (Malmö 2002).

Moderaternas framgångar förvånar något, det kan vara partiledarbytet men jag hade faktiskt förväntat mig att de negativa reaktionerna på Decemberöverenskommelsen skulle straffat partiet mer. Märkligt.

Folkpartiet? Jag utelsuter inte en viss mättnad i väljarkåren på mj Rotting, AKA Jan Björklund. Om det i det liberala hägnet finns en motsvarighet till plakat- och gapvänster alternativt knök-högerns motsvarighet så är det Jan Björklund som numera ger skrikliberalerna ett ansikte. Jag blir mest trött på karln, hans konstant höga och staccatoliknande tonläge, hellre går jag och kokar en kopp kaffe om han dyker upp i TV-rutan. Eller byter kanal. Eller stänger av TV:n. Hade Björklund och FP någon insikt själva skulle de nog fundera på att rotera ut honom under 2015. Dyker FP än mer kan de komma att få vänja sig vid närheten till fyraprocentspärren.

När det kommer till Socialdemokraterna och Miljöpartiet är det för vår del, S, på tok för tidigt att dra slutsatserna på att vår partiledning, och därmed huvuddelen av regeringen, vinner på egna meriter. Våra meriter i kammaren är allt annat än godkänt och bara en sådan sak att Gabriel Wikström var tvungen att återkalla en proposition för att den håller för låg kvalitet säger något. Att han sedan har det tveksamma omdömet att avisera att han tänker lägga denna, om LOV, igen trots att han redan innan han knäppt på datorn eller fattat skrivdonen vet att den kommer totalsågas av riksdagen gör att jag funderar på omdömet. Jag skulle nog tolka den lilla ökning som att vi tar emot en del hemvändare från Miljöpartiet. Före detta socialdemokrater, med grönt hjärta, som under några val röstat på MP istället. Nu ser de helt plötsligt med egna ögon vad detta är för parti när de ”äntligen” nått regeringsmakten. Bilden av ett svekfullt aktivistparti som tror på allt från chemtrails till att istället för ta till sig av vetenskap “har en magkänsla om något”. Bilden av ett parti av galenpannor och solospelare – jag kommer inte glömma när Åsa Romson totalsågade ministerkollegan Sven-Erik Bucht i media – som är allt annat än regeringsfähiga är på väg att sätta sig rejält. De har även att förklara svikna förhoppningar till sina medlemmar och väljare vilket de inte lyckats något vidare med.

Nej. Det här var ingen rolig läsning alls. Framgångssiffrorna för Socialdemokraterna i den senaste Demoskop-undersökningen kan te sig bra mycket blygsammare än vad som basunerats ut av mina mer okritiskt lagda partikamrater  och enligt min uppfattning så har vi inte oss själva att tacka för den lilla framgång vi sett. Det är snarare så att det är Miljöpartiets klavertramp som provocerat fram förflyttningar inom det rödgröna blocket.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se