Best friends forever

  • Tisdag 3 Feb 2015 2015-02-03
E-post 0

Måndagens dialogmöte med den islamska gruppen i Sverige, där endast sunnimuslimer närvarade och i en sådan form att Alice Bah Kuhnke lika gärna hade kunnat nöja sig med att bjuda in Folkbildningsförbundet Ibn Rushd, har följts upp av en total tystnad. Från Ibn Rushd, IFIS, Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén med flera är det tyst. Internt Regeringskansliet är det locket på. Inte någon information om vad som sades har läckt ut vilket är rätt anmärkningsvärt. Det enda av intresse som kommit ut i någon form är en ”selfie” på självaste kulturminister Alice Bah Kuhnke och Fatima Doubakil, Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén. Alla ler in i kameran och det ser ut att vara en sådan där bild av ”Best Friends Forever.

Skärmavbild 2015-02-03 kl. 21.19.45

Om detta är det mest substantiella som kommit ut ur detta möte så finns det goda skäl att skärskåda bilden närmare. Fatima Doubakil är inte vem som helst. Ivar Arpi, SvD och Timbro, har beskrivit detta väl. Han skriver i en ledartext den 29 september 2013 följande:

Fatima Doubakil, styrelseledamot i Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK) och initiativtagare till hijabuppropet, bjöd in Munir Awad och Ali Berzengi till ett seminarium 2010 tillsammans med Mattias Gardell.

Berzengi hade 2005 dömts för att ha samlat in runt en miljon kronor till islamistiska terrorister i Irak. Samma Munir Awad dömdes 2012 till tolv års fängelse i Danmark efter att ha planerat ett terrorattentat mot Jyllandsposten. 

De ler in i kameran. Best friends forever. Samtidigt som de låter genomföra ett dialogseminarium där inte någon med någon som helst kännedom om Islam och de svenska moskéstrukturerna, som oftare följer klantillhörighet än något annat, kan säga att de representerar alla muslimer. Eller ens ett islam. Fråga vilken sunni- eller shiamuslim som helst om det finns ett Islam. Bägge svarar naturligtvis jakande på frågan och att det är deras Islam för att sedan gå iväg och försöka misskreditera de otrogna. De som representerar en annan uttolkning av vad de själva tror på. Själva är de rena, alla andra är smutsiga.

Åter MMRK. Fatima Doubakil är tydlig med att hon motsätter sig skärpt terrorlagstiftning i bland annat en artikel på SVT Opinion från den 4 oktober 2014. Men det stoppar inte där. MMRK vill tillåta mänskliga rättigheter – så länge de stämmer överens med sharialagar. Ett av de villkoren inom de mänskliga rättigheterna är att ingen kan eller får diskrimineras pga etnicitet, kön eller religiös tillhörighet enligt västerländsk tradition. Den sunnimuslimska korantolkning som Doubakil bekänner sig till erkänner inte homosexualitet som en rättighet.

En annan representant på mötet idag var Salahuddin Barakat från Malmö. Barakat är sannolikt en av de absolut högst meriterade muslimer inom hans lagskola i Sverige. Huvuddelen av hans officiella studier har skett i lärosätet Dar al-Mustafa och Ribat i Tarim i Jemen, där han studerade intensivt under fyra års tid och han är så pass högt ansedd att han officiellt får undervisa samt besvara frågor inom sin tolkning av Koranen. Att Barakat är ortodox och konservativ vittnar om inte annat en bild från hans föreläsningar om. Kvinnor hålls åtskilda från männen i föreläsningssalen med en skärmvägg. Det är dessa krafter och värdegrunder som nu regeringen, genom kulturminstern, tar närmast sitt hjärta och som sannolikt kommer sätta agendan nu.

Skärmavbild 2015-02-03 kl. 22.14.05

Bilden på Bah Kuhnke med sina allierade och vetskapen om vilka hon nu lyssnar till ger en del obehagskänslor. Tystnaden efter dialogdagen är besvärande och om nu minnet efter denna dag bara blir en bild av Bah Kuhnke på en selfie tillsammans med representanter som visat sig aktivt stödja spridandet av våldsbejakande budskap samt göra åtskillnad på kvinnor och män så finns det goda skäl för såväl den shiamuslimska minoriteten, som inte var med, som arabisktalande kristna och judar att börja se sig om nu. Bah Kuhnke gav dessa åsikter legitimitet genom att bjuda in dessa individer till Rosenbad. Som dialogpartner. När humanism, mänskliga rättigheter och jämlikhet borde vara den värdegrund som ska gälla för alla istället.

Inte utan att en obehagskänsla stannar kvar.

Best friends forever.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se