Bland dysterkvistar och rasister

  • Fredag 20 Feb 2015 2015-02-20
E-post 0

Som av en händelse genomförde jag idag mitt första ”testseminarium” kring boken om systempåverkan av migrationen. Jag upplever seminariet som bra. Seminariet var tänkt att vara i en timme men jag valde att stanna kvar tills alla fått säga sitt och ventilera sina frågor. Detta gjorde att jag stannade kvar i nära en och en halv timme till. En fantastisk respons på att jag landat rätt i min samhällsanalys. Vilket även börjar slå igenom i media.

Bristen på bostäder är ett av de stora problemen i den svenska flyktingmottagningen. Hos Arbetsförmedlingen, vars uppdrag är att matcha flyktingar med lediga jobb och bostäder, ökar väntetiderna rapporterar SR/Ekot som anger siffran ungefär 10 000 som väntar på Migrationsverkets boenden på att kunna slussas ut. Detta är dock ett problem som inte finns i Anders Lindbergs verklighet som menar att vi skall skrota debatten om volymer. Att den är ointressant.

Till att börja med är SR rapportering inte komplett. Det är inte Arbetsförmedlingen som avgör var en person med uppehållstillstånd skall placeras. Kommunerna har ett och annat att säga till om i detta och rätt många kommuner har nu sagt upp tidigare avtal med Migrationsverket efter att ha tagit emot det dubbla antalet nyanlända mot avtalat. Anders Lindbergs och min partikamrat i Surahammar, kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S).

– Vi tycker inte att vi har tillräckligt med resurser för att ta emot fler, framför allt har vi inte tillräckligt med bostäder.

I Anders Lindbergs verklighet är Fröberg både rasist och dysterkvist. Det är faktiskt hans egna ord om den formen av uttalande som vår gemensamma partikamrat gör. Situationen i en del andra kommuner är ännu värre, så pass illa att Migrationsverket nu låtit upprätta en ”No-go”-lista. Fjorton kommuner som skall undantas från de kommuner där Anläggningsboenden upphandlas då systempressen på välfärdssystemen drivits för långt. Lindbergs inställning kan med fördel appliceras annars på Ljusnarsbergs kommun som där var sjätte invånare idag inte talar svenska och som inte ens har en egen polisstation. Närmaste polisstation ligger i Lindesberg, 45 minuter med bil, från kommunkärnan. Om vi kör lagligt vill säga. I detta läge är Migrationsverket själva, återigen med Lindbergs egna ord, även de ”dysterkvistar och rasister”. Filipstad, en kommun som inte längre kan uppfylla kraven i skollagen som även de finns som undantagna kommuner är för deras oförmåga att hålla lärare och skollokaler för nyanlända flyktingbarn i skolpliktig ålder ”dysterkvistar och rasister”.

Även Norberg är en ort i Sverige som tycks vara belamrat med ”dysterkvistar och rasister”. Kommunalrådet Åsa Eriksson, lika mycket socialdemokrat på pappret som Anders Lindberg och jag, är en av dem. Mohammed Qlsum kommer också från Syrien och är tandläkare och ångrar sig nu att han flydde till Sverige. Han vitsordar  Erikssons, Fröbergs och min bild. Han, som flytt hit, visar sig vara en dysterkvist och rasist han med. Ska vi verkligen ta emot sådana? Har vi inte nog med dysterkvistar och rasister redan?

Att så klart och så pass redigt som Lindberg nu klassar Förberg, Nilsson och jag själv är ändå upplyftande. Då den rasistiska ideologin är i motsatsförhållande till våra grundläggande värderingar och som det dessutom uttrycks i våra partistadgar så förväntar jag mig faktiskt att Anders Lindberg postar en 15:2 begäran till Carin Jämtin nu på eftermiddagen. En begäran om uteslutning av partikamrater som de erfarna och hårt arbetande kommunalpolitikerna Åsa Eriksson och Britt-Inger Fröberg och alla andra han kan komma på. Postar han den inte bevisar han en gång för alla hur lågt ner han tagit debatten. Att klistra invektiv på partikamrater som att vara rasister och dysterkvistar för att de inte kan leverera bostäder, skolplatser och jobb i tillräcklig omfattning är inget annat än bekräftelsen att Aftonbladets ledarredaktion lever i en helt egen bubbla av Bommersviksdogmer och fantasifoster. Postar han den däremot så har han min respekt. Då är han åtminstone konsekvent i sitt agerande.

Lindberg har dock en liten poäng när han frågar regeringen och Ylva Johansson om hur det skall gå till. Samma fråga bör han dock vara beredd på att svara på själv om nu volymer och antal är så ointressant för alla de 11 000 som fastnat i systemet. Jag har den frågan. Och jag, som dysterkvist och rasist, är sannolikt inte ensam länge till.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se