Det rör på sig bakom kulisserna

  • Måndag 16 Feb 2015 2015-02-16
E-post 0

Lyssnat igenom SR P1 nu på morgonen. Anders Ygeman klarar sig bra, lika bra – om inte bättre – än Statsministerns prestation igår i SVT Agenda där han levererade ett statsmannaskap. Han är min statsminister men har det på sig att han måste bevisa detta varje dag. Löfvens Kultur-och demokratiminister, som borde vara den som först av alla gått ut och markerat mot terrordådet i Köpenhamn befinner sig sedan lång tid under radarn i dessa frågor. Men något händer nu i Regeringskansliet. Ett antal tecken tyder på detta.

Om vi börjar med morgonens radiosändningar så korrigerar Mona Sahlin gårdagens blunder och specificerar nu vilka inom högern som är antisemiter. De högerextrema. En rätt onödig blunder från gårdagen. Efter mer än 30 år i politiken, med mer än 20 år i ett medialt rampljus, är det vi upplevde igår långt ifrån godkänt. Som före detta statsministerkandidat ligger ribban för godkänt högre i min värld och Sahlin har under lång tid underpresterat. Att det pågår någonting bakom kulisserna blir dessutom klart när hon säger i direktsändning vad hon vill ha i form av breddat uppdrag och resurser. Hon för ut det politiska förhandlingsspelet i media och hon slåss för sin position. En position som passar henne. Tid i media, resor som nu på onsdag för att tillsammans med Anders Ygeman träffa bland annat president Barack Obama i terrorfrågor – samt allmänt hög status i samhället. Det tar tid att vänja sig av vid att inte stå i centrum och det är det vi ser nu.

Något annat som inte nått medierna är vad som kommer från den minister där Mona Sahlin idag sorterar under. Kulturminister Bah Kuhnke. Efter lördagens seminarium i Kulturhuset fick hon en rad frågor kring just samordnaren varvid hon konsekvent hänvisade till inrikesminister Ygeman eller inte kunde svara på frågorna. Det finns därmed uppenbara tecken på att samordnarens funktion är under flytt från Kulturdepartementet till Inrikesdepartementet. Så som det skall vara. Vad Sahlin själv tycker om detta förtäljer inte historien men det är sannolikt inte riktigt det hon önskar. Bah Kuhnke är en väsentligt lättare kon att runda än Ygeman vars inlärningskurva blir bara bättre och bättre. Ygeman var dessutom junior riksdagsledamot på den tid Mona Sahlin var såväl minister som statsministerkandidat varför prestigeförlusten måste tas med i beräkningarna.

Likväl är jag fortsatt negativ till att ha Mona Sahlin kvar på posten som nationell samordnare. Gårdagens vurpa var bara en i en lång rad från en av Sveriges, i teorin, mest erfarna politiker. När hon dessutom själv ger uttryck för att kunna så mycket om Islam så undrar jag hur det är ställt med detta. För att förstå konflikterna inom den arabisktalande diasporan är det inte bara kunskap om Islam som erfordras utan djupare ändå. Klanstrukturer och klankulturer är a och o för att på något sätt komma vidare. Vad Mona Sahlin inte klarat av att hantera är de interna slitningarna mellan olika uttolkningar av Islam och varför vissa arabisktalande kristna församlingar måste ha vakter vid sina gudstjänster. Och då är det inte högerextrema som är det stora hotet. Hon nämner inte heller de dödshot som konvertiter, de som konverterat från Islam till kristendom, dagligen lever under som resultat av olika fatwas.

Den nationella samordnarens funktion, om den skall följa internationell praxis, är inte den skådespelarfunktion som Mona Sahlin på sin höjd skulle kunna leva upp till. Jag anser att hon saknar den bredd och det djup som krävs samt är alltför styrd av Expo´s utveckling som inte alls har den kompetens som krävs – nu räcker det inte med att kunna det politiska spelet om budgetposter och kameravinklar längre om vi skall uppnå några resultat. Då krävs annan kompetens i ledningen, mer av träigt tjänstemannatrampande, och framför allt kompetens som redan idag hittar rätt var kunskap kan finnas om de inte har den själva. Inlärningskurvan för Sahlin har varit för flack så här långt.

Min uppfattning ligger kvar efter morgonens sändningar. Stats- respektive inrikesministrarna Löfven och Ygeman gör ett bra jobb men nivån under måste förbättras snabbt nu. Med Paris, Bryssel och nu Köpenhamn i färskt minne så borde det visa oss att vi inte har tid med några personliga preferenser om mediatid och andra narcissistiskt motiverade förmåner.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.