Etthundra piskrapp på en naken rygg

  • Onsdag 11 feb 2015 2015-02-11
E-post 0

Den svenska relationen med Saudiarabien får nu nästan samtliga ledarredaktioner att yla som stuckna grisar. DN menar att

Sveriges utrikeshandel ska främja demokrati och mänskliga rättigheter, säger regeringen. Den måste börja med att säga upp vapenavtalet med Saudiarabien. 

Aftonbladet är inte sämre genom en signerad ledare av Anders Lindberg att

Utrikesministern har sagt att Sverige ska stå för en feministisk utrikespolitik. En bra ­början vore att sluta beväpna en av jordklotets mest kvinno­förtryckande regimer.

Låt oss titta på denna handelsförbindelse såväl ur ett realistiskt, historiskt korrekt som ett pragmatiskt perspektiv. Det avtal som ligger till grund för dagens relation med Saudiarabien tecknades under våren 2006 av Leni Björklund, försvarsminister i regeringen Persson. Detta avtal kom inte till stånd av en slump, det finns något bakom detta. Bland annat ett avtal om teknikutbyte på absolut toppnivå med USA. Sverige har, som enda icke-NATO land, tillgång till den amerikanska försvarsindustrins landvinningar på en nivå som skulle göra såväl britter, tyskar som spanjorer och många andra gröna av avund. Sverige har nämligen den unika positionen som brygga i en global vapenhandel och därmed upprätthållandet av säkerhetspolitiska terrorbalanser globalt.

USA är, för att ta ett exempel, förhindrat att exportera det flygburna lednings- och förvarningssystemet AWACS genom kongressbeslut till bland annat Saudiarabien och Pakistan. Sverige, å sin sida, är inte förhindrade alls att exporter den billigare varianten ”ERIEYE” som bygger på samma amerikanskutvecklade teknik. Vi exporterar, får amerikansk teknik och deras röst i de forum vi vill bli hörda, tillbaka. Det är ingen slump att Jan Eliasson är vice generalsekreterare i FN idag. Inte heller att vår nuvarande utrikesminister kan ha en FN-befattning om kvinnors rättigheter i sitt CV. Bägge befattningarna bygger på ett utbyte på högre nivå i form av utbyte av varor och gentjänster.

Att vår export är viktig för oss även i ett regionalt perspektiv borde vara uppenbart om vi ser realistiskt på situationen. USA, själva motorn i NATO, har ett behov av att trots kongressbeslut reglera vapentillförseln i Mellanöstern. Vi är en brygga och kan därmed hysa i varje fall någon förhoppning om ökad närvaro i vårat område nu när den ryska björnen ruskar på sig. Vi själva har, som bekant, rätt begränsade förmågor efter åtta år med Anders Borg som “de facto Försvarsminister”.

Vi måste därför göra ett val. Vad är 100 piskrapp på en kvinnas nakna rygg värt mot våra nationella intressen och tillgången till amerikansk spetsteknik? Hur skall vi värdera ett par avhuggna händer för en rånare visavi vår möjlighet att få USA:s röst för en plats i FN:s säkerhetsråd, en plats vi längtar efter? Vad är en stening till döds av en kvinna värd om vi istället kan få en svensk diplomat i FN:s absolut högsta ledning?

Vare sig DN eller Aftonbladets Anders Lindberg vill nog vara utan de senare men verkar ovilliga attvilja betala priset. Populism, och inte realism, är det som präglar deras vardag. Priset för vårt internationella inflytande betalas inte av oss själva utan i praktiken av någon annan. Låt oss vara ärliga med det. Ärlighet varar, som bekant, något längre men är lite mer smärtsamt.

Och avtalet med Saudiarabien belangar? Förläng det. Rätt enkelt när allt kommer ner till realiteter. För vad är egentligen 100 piskrapp på en naken kvinnorygg värt mot våra intressen i ett vidare perspektiv? Cynisk och hårt? Visst. Men åtminstone ärligt. Om det förhåller sig på något annat sätt så vill jag naturligtvis skona alla dessa personer som utsätt för övergrepp men nu är verkligheten som den är.

Eller?

Prove me wrong….

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se