Feministiskt vaddå?

  • Onsdag 11 Feb 2015 2015-02-11
E-post 0

Utrikespolitisk debatt. Per Gudmundson, SvD, mer eller mindre totalsågar min partikamrat Margot Wallströms utrikespolitiska deklaration och han är inte utan poänger. För det går inte att å ena sidan hylla FN-systemet som legitimt beslutsfora för militära interventioner ena sekunden för att några minuter senare frångå det.

Det är nämligen ingen hemlighet att hela Statsrådsberedningen och Utrikesdepartementet är upptagna med en enda fråga. Sverige skall in i FN:s säkerhetsråd. Till varje pris. Och vägen dit skall gå via en feministisk utrikespolitik genom bland annat EU. Det finns goda grunder att börja fundera på vad Margot Wallström kommer ifrån och vad hon gör om dagarna. Om vi börjar med EU-nivån så är vare sig feminism eller jämställdhet något som ligger inom EU:s kompetensområde om vi nu hade tänkt oss att börja där. Feminism och jämställdhetsperspektiv är något som ligger i varje enskild medlemsstats inre angelägenheter enligt dagens fördragstexter.

Vi kan sedan fortsätta och resonera något om det finns något nytt i den feministiska utrikespolitiken enligt svensk modell som inte genomförts tidigare. För det finns det. Carl Bildt lät införa, efter hårda förhandlingar, ”humanitära zoner” på Balkan där främst kvinnor och barn kunde söka skydd från striderna. Han lyckades, precis som Jan Eliasson något decennium senare, få alla stridande parter att enas om att det var en osedvanligt dum idé att döda, eller riskera att döda, det framtida produktionskapitalet.

Men nu verkar den svenska utrikespolitiken vila på något annat, mer specifikt ”HeForShe”- kampanjen där Stefan Löfven utsågs till ”Champion” vid World Economic Forum i Davos. HeForShe lanseras av framför allt Sverige som en global folkrörelse och det är ingen hemlighet att Margot Wallström är djupt engagerad i denna. Huruvida den är lyckosam eller inte tål att diskuteras. 30 libyer har i varje fall bestämt sig för att stödja denna globala folkrörelse, hela 22 jemenitiska karlar samt 389 israeler. Ni känner säkert den spontana kraften i denna globala, svenskinitierade, folkrörelse som bygger vår kandidatur till säkerhetsrådet. Ni hör säkert mullret från de 604 ryska män, av drygt 62 miljoner möjliga, som anslutit sig. En rysk man per 100 000. Mullret som uppstår saknar motstycke.

Succén är, som ni förstår, ur ett globalt perspektiv en riktig kioskvältare som ger eko in i Kreml, Vita Huset och 10 Downing Street. Alla pratar om detta svenska initiativ numera. Eller så pratar de om något annat

Det är dessutom ingen större hemlighet att Sverige även måste spela korten rätt för att få så mycket stöd för sin kandidatur som möjligt för att knipa en av säkerhetsrådsplatserna. Att tro att Ryssland kommer stödja Sveriges kandidatur är nog att hoppas på för mycket med sina idag 604 engagerade karlar i vår kampanj för en feministisk utrikespolitik och skall vi ha en chans så bygger den på ett aktivt stöd från minst tre permanenta medlemmar i säkerhetsrådet. USA, Storbritannien samt Frankrike.

Vi kan fundera något på vad i vår kampanj som kommer slå Tyskland, Spanien eller Brasiliens argument om de skulle söka. Vi kan i varje fall glädjas åt att en av världsekonomins viktigaste länder, Japan, har 806 män delaktiga i denna globala folkrörelse med genuint svenska förtecken. Sedan finns det sannolikt en hel del till att fundera över hur våra odds för platsen i FN:s säkerhetsråd egentligen ser ut. En hel del av spelet kring detta är intimt förknippade med röstköp. Där valutan är vapen och information samt lukrativa handelsavtal.

Jag är som sagt inte riktigt övertygad om att den väg vi valt, om det är en plats i FN:s säkerhetstråd vi vill ha, är den rätta. Men å andra sidan – jag kan ju ha fel…..

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.