Ilskan

  • Torsdag 5 feb 2015 2015-02-05
E-post 0

Aftonbladets ledarsida, samt kolumnister i form av Oisin Cantwell, är sannolikt den socialdemokratiska Bommersviksakademins sista bastion. Huruvida Cantwell själv är skolad i den traditionen eller inte är okänt men det låter exakt på samma sätt när han skriver. Dagens text är ett under av snäv åsiktskorridor, stigmatisering och förminskning av oliktänkande kompletterat med halvsanningar. Halvsanningar på gränsen till historierevisionism som gör att jag funderar på vad Cantwell egentligen lärde sig när han gick på Poppius journalisthögskola. Och om han läst igenom villkoren för Journalistförbundets presslegitimation. Det är rätt hårda krav på saklighet för att behålla det.

Cantwell avfärdar, vad han kallar en konspirationsteori från högern, att migrationspolitik fått debatteras de senaste åren med att

”Sverigedemokratiska politiker deltar i var och varannan diskussion i medierna”.

 Häri ligger själva problemet för Cantwell. Det är bara legitimt att prata om begränsningarna i migrationspolitiken om du är Sverigedemokrat i hans värld. Tillhör du något annat parti så får du inte hysa något tvivel om att Sverige har outtömliga resurser för världens behövande. Tvivlar du bör du hålla tand för tunga eller byta parti. Att gå över den gränsen, byta parti, innebär inte bara att du bränner dina broar bakåt. Du spränger dem till grus. Sedan påstår Cantwell följande:

Så sent som i tisdags hojtade några ledande folkpartister om en “nationell och bred överenskommelse om hur mottagandet av flyktingar i nuläget kan begränsas”.

Detta är nu inte är möjligt att genomföra med mindre än att vi kastar FN:s flyktingkonvention och EU:s asylsystem, två regelverk Sverige har förbundit sig att följa, i papperskorgen.

Han menar med andra ord implicit att såväl Danmark, Finland men även Norge inte följer samma regelverk som de å sin sida förbundit sig att följa. Jag vill höra hans, och Aftonbladets, samlade attack på dessa regeringar och i grunden vill jag se reaktionerna från finska väljare när Cantwell står och skriver detta på varje finländares näsa utanför Stockmans varuhus eller Fazers konditori i Helsingfors. Jag vill se reaktionerna från Alexander Stubb, den finske statsministern, när Cantwell förklarar detta för honom i direktsändning. Det skall bli mig ett sant nöje. Och sannolikt varje finsk väljares nöje. Stubb kan vara rätt dryg enligt säkra källor och en publik förnedring av honom lär de flesta behöva år av terapi för att hämta sig ifrån.

Cantwell följer även den politiske chefredaktören slaviskt i ledbandet. Han jämför debattörernas standard som hämtade från Flashback. Förminskande och idiotförklarande, en härskarteknik vi känner igen från Anders Lindberg på Ledarredaktionen som brukar säga ”Det har vi hört förut, det har vi hört från Sverigedemokraterna”. Vad Cantwell borde ägna sig åt är en rundresa i landet till Norberg, Ljusnarsberg, Åtvidaberg, Ludvika, Borlänge, Ljusnarsberg, Svalöv, Landskrona med flera. I vissa kommuner är den sociala och fysiska infrastrukturen så pressad att Migrationsverket prövar att undanta dessa från upphandlingar av asylboenden.

Skärmavbild 2015-02-05 kl. 16.25.48

I Svalöv – närmare bestämt Blinkarp – finns bland annat ett flyktingboende där nu Migrationsverket ”förtätat” i brist på boenden. Sex vuxna män delar på ett rum på 12 kvadratmeter och det går 18 personer på en toalett.

Att säga detta har inte varit möjligt de senaste åren. Jo – om du varit Sverigedemokrat. Men annars inte.

Cantwell har nu tagit ett steg till i debatten om migration och flyktingmottagning. Han ligger steget före Karin Pettersson som målar upp alla som tycker olika som Intellektuella Pygméer och renodlar skruvningen av fakta och härskarteknikerna ett steg till. Förnekelse för att slippa ångesten över att ha haft fel. Nu är vi snart bara ett steg till från moraset. Det kommer inte dröja länge förrän Cantwell och Ledarredaktionen kommer visa ren ilska som försvarsmekanism. Det är sista trappsteget innan insikten kommer – att den värld de trott de levt i inte existerar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se