Jorden är platt – och ni är rasister

  • Torsdag 26 Feb 2015 2015-02-26
E-post 0

En lärarvikarie försvarade fakta kring förintelsen under en SFI-lektion. Problemen på komvuxskolan Kärnan fortsätter rapporterar Sydsvenskan. Några dagar efter incidenten, som slutade med att eleven lämnade klassrummet, kallades vikarien in till ett möte med en av skolans fasta lärare som också är samordnare. Mötet spelades in och HD har tagit del av inspelningen.

– Eleven pratade med mig och han sa att han kände sig missförstånd och kränkt och utpekad som förintelseförnekare och nazist, säger samordnaren på inspelningen.

– Det han sa var förintelseförnekande, svarar läraren.

– Ja men han kände sig orättvist behandlad utifrån att han blivit utpekad som det.

– Han har inte blivit utpekad. Jag bara sa till honom att det inte är okej att säga att judarna bara ljuger.

Jag känner igen detta alltför väl. I vår rädsla att bli kallade för rasister av de som skriker högst offrar vi vår värdegrund, vår respekt för fakta och vår självrespekt. Att inte lärare och rektor på Kärnan bättre kan stå upp inför detta är symptomatisk men å andra sidan, ”det är ju bara en vikarie”. Alla har rätt till sin åsikt, oavsett vad. Ju extremare, desto mer rätt. Det är dåligt omdöme av det svenska samhället att peka på historiska fakta, framför allt peka på sex miljoner judars livsöde. Det är självklart att samhället ställer sig upp bakom vandringssägner då det annars riskerar att bli anklagat för att vara rasistiskt. Och som en pikant detalj kan vi nog sluta oss till att det inte var någon representant för Svenska Motståndsrörelsen som deltog i denna utbildning i Svenska för Invandrare. Inte heller någon annan “etnisk svensk” som dras med historierevisionistiska drag.

Ordet rasist, eller skriken om att ha blivit kränkt, har kommit att kväsa all debatt och allt försvar för våra värderingar. Och som sagt, rektorns ovilja att ta sin vikarierande lärare i försvar är symptomatiskt. Ylva Johansson, ansvarig minister för SFI-utbildningen, har onekligen det politiska ansvaret för att vi skall kunna se en attitydförändring inom det området och jag förväntar mig att hon sätter ner foten nu.

Ponera att jag framför åsikten, i uppenbar minoritet, att jorden är platt samt att alla som påstår motsatsen kränker mig eller ljuger. Att då bli motsagd och att jag då anlägger moteld i att säga att läraren är rasistisk eller kränkande. Jag kommer då kunna förvänta mig, med den praktik som finns i alltför många forum, att det är jag som har rätt till min åsikt och att det är mina motparter som agerar rasistiskt och kränkande – oavsett hur fel jag har och hur rätt de har i sak.

Skärmavbild 2015-02-26 kl. 10.54.53

Är det rimligt?

Jorden är platt – och ni är rasister.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se