Löfven goes “gurka”

  • Tisdag 17 Feb 2015 2015-02-17
E-post 0

Nu ska de nordiska länderna göra gemensam sak för att motverka framtida terrordåd – på svenskt initiativ. En strategi för arbetet ska spikas inom de närmaste veckorna.

 – Norden ska vara tryggt och säkert och fritt för alla människor att leva i.

Allt enligt Kristina Persson, framtidsminister (S) som lyckats hitta fram till Skype-applikationen nu.

Regeringen Löfven har gått bananas och fått panik. Låt oss konstatera sakläget nu:

  • Den enda minister som klivit fram och visat ledarskap, Anders Ygeman, är i skrivande stund i USA och träffar Barack Obama i arbetet mot terrordåd.
  • Ygeman passade på, innan avresa, att välta över ansvaret för radikalisering av fängelseinterner på sin formelle chef Morgan Johansson då  Kriminalvården inte ligger under Ygemans formella ansvar.
  • Detta är för en statsvetare fullständigt makalöst då denna fråga skär genom alla departement och måste ses som en regeringsfråga där regeringen förutsätts agera som en enhet. Det gör den inte.
  • Den minister som är ansvarig för just demokratifrågor, Alice Bah Kuhnke – Miljöpartiet, är helt under radarn nu efter att ha hållit den högsta profilen av alla ministrar innan attentaten i Köpenhamn. Hennes departement är det enda som inte reagerat på något sätt vid närmare granskning. Trots det formella ansvaret.
  • Statsministern kliver efter detta själv fram och framträder i SVT Agenda under söndagskvällen med en god prestation men samtidigt som den nationelle samordnaren, tidigare statsministerkandidaten och vice statsministern Mona Sahlin, gör en praktvurpa och målar ut den samlade högern som ”per definition antisemitisk”. En groda hon i och för sig rättade till dagen efter. Men det var dagen efter. Det kallas i folkmun för “försent” om nu någon i regeringen missat det.

och

  •  Nu kliver framtidsministern fram som en ny ytterligare aktör.

Regeringen Löfven har på rekordtid visat både bra och dåligt ledarskap. Ygeman lyser som en klar stjärna samtidigt som resten av hans kollegor verkar minst sagt vilsna och okordinerade. Det enda jag kan sluta mig till är att det inte finns någon samordning eller sammanhållande ledarskap värt namnet. Trots stora ord, och trots att vi har en före detta vice statsminister som ”Nationell samordnare” så ser vi nu en situation segla upp som verkar vara utom kontroll.

Regeringen Löfven verkar internt ha gått ”bananas” i en av Europas ödesfrågor där länder som under decennier av att ha utsatts för terror agerar som en enhet. Frankrike, Spanien, Italien, Holland, Storbritannien och Irland är bara några. Sveriges regering visar på sin höjd upp ett gruppmöte från studentrevolten -68 i ledarskap. Alla skriker . Som väljare och medborgare bör vi ställa oss frågan om det ska det behöva vara på det här sättet? Vem sätter ner foten om nu inte statsministern gör det?

Bananas.Då vi inte är en republik och inte kan odla bananer så visar vi ånyo medborgare och omvärld vad vi är. Signalen är tydlig.

Gurkmonarki.

Inte mer. Inte heller mindre. I en av vår tids ödesfrågor är vi inget annat än en gurkmonarki idag. Inte utan att jag börjar ställa mig själv – som demokrat och socialdemokrat – ett antal frågor nu om ledarskap.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se