Miljöpartiets egen ledarsida betalas av….

  • Fredag 27 Feb 2015 2015-02-27
E-post 0

Avtalet med Saudiarabien dominerar idag debatten. Såväl Aftonbladet som Expressen tar idag upp ämnet som i praktiken kommer avgöras på Socialdemokraternas Verkställande Utskottsmöte idag.

Det finns goda skäl, innan vi går vidare med ämnet i sig, att uppehålla sig något vid hur just Aftonbladet utvecklats som ledarsida under de senaste två åren. Den ligger rent generellt närmare Miljöpartiet än den socialdemokratiska mittfåran. Somar Al Naher fann det till exempel lämpligt som ämne, i juletider 2013 när vi andra funderar på barnfattigdom, att publicera ett recept på vegetariska revbensspjäll på platsen för huvudledaren. Eva Franchell lägger sig allt oftare till försvar av Miljöpartiets politik än den socialdemokratiska. Under gårdagen ansåg hon att det är bättre att bara stänga de tyska kolgruvorna och kasta ytterligare svenska arbetares miljarder i sjön efter Alliansens praktvurpa med Nuon än att försöka rädda det som räddas kan.

Karin Pettersson, ledarredaktören själv, utgör idag inget undantag från denna utveckling, omsorgen om Miljöpartiet borde göra såväl Åsa Romson som Gustav Fridolin och Carl Schlyter tårögda av glädje. Och då har vi inte ens nämnt duon Lindberg – Virtanen som gjort i praktiken sitt bästa för att alienera de socialdemokratiska sympatisörer som bor utanför Stockholm från arbetarrörelsens egen huvudledarsida. Lindbergs senaste tilltag, att mer eller mindre explicit hänga ut de socialdemokratiska kommunalråd som inte kan skaka fram lägenheter, skolplatser och jobb åt nyanlända asylsökande i en oändlig ström för dysterkvistar och rasister, var sannolikt inte något som gjorde att socialdemokrater utanför Stockholm kände igen sig i ”sin ledarsida”.

Aftonbladet idag, som ägs av Schibstedt till 91 procent och av LO till nio procent är inte längre arbetarrörelsens ledarsida. Det blev, av någon märklig anledning över tid, Miljöpartiets skyltfönster och utan att de behövde betala en krona för det.

Men åter ämnet. Avtalet med Saudiarabien. Min position är tydlig, förläng det med fem år till. De säkerhetspolitiska vinsterna, oaktat en plats i säkerhetsrådet, är idag större än någonsin vid en förlängning. Det enda jag kan ha en fundering över är denna plats i FN:s säkerhetsråd. De flesta avgörande beslut blockeras ofta av en eller flera av de permanenta medlemmarna och de övriga tas med andra ord utanför rådet. Då blir ett avtal med Saudiarabien ännu viktigare, vi skall komma ihåg att just detta avtal ger oss en mer prioriterad ställning än Israel när det kommer till vår tillgång till amerikansk spetsteknik. Som datakraften till FRA trafikanalyser.

Den enda nyktra rösten i debatten är idag Peter Eriksson, MP, som konstaterat att det är märkligt att Stefan Löfven tog avtalet till en offentlig debatt istället för att lösa frågan i regeringskansliet och det är bara att hålla med honom, oavsett vad han anser i övrigt vilket han har omdöme och erfarenhet nog att hålla inne med. Hur det till slut går vill inte jag spekulera i men två saker står numera rätt klara:

  • Aftonbladet är inte längre den samlade arbetarrörelsens ledarsida, Miljöpartiet fick den gratis av ägarna Schibstedt och LO.
  • Stefan Löfvens framfart präglas fortfarande av en stor valhänthet.

Inte mer, heller inte mindre.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se