Politiska slingerbultar

  • Måndag 16 Feb 2015 2015-02-16
E-post 0

Dagen har präglats av uppföljande kommentarer efter terrordådet i Paris i de flesta medier. SR rapporterar om skändning av en judisk gravplats i Frankrike. De flesta, utom judar själva, ger ett yrvaket intryck. Trots att det gått flera veckor sedan terrordådet i Paris. Att judar är måltavla för terrorism diskuteras inte tillräcklig mycket, enligt Mona Sahlin, nationell samordnare mot politisk extremism, och samhället drar inte konsekvenser av det som man borde göra.

– Nu börjar man saktfärdigt göra det. Till exempel säga att det inte kan vara judarnas egen sak att skydda sina skolor och synagogor. Det måste staten ta. Samma gäller förstås moskéer, säger Mona Sahlin.

Förklaringen till varför hotbilden inte diskuteras på allvar är komplex menar hon.

– Det kan bero på att många judar inte har pratat om det som händer under en lång tid. För man har trott att om man pratar om det blir det värre. Som kvinnor ofta gör. Det rådet får kanske kvinnliga journalister också när det gäller näthat, det har jag fått. Att man ska låta det vara.

 Jag reagerar rätt starkt på denna historierevisionism från den nationelle samordnaren. Det är dels missvisande att tala om en “ny” antisemitism bland Europas muslimer. Som europeisk import har den mer än 100 års historia i Mellanöstern och är rotad i en ännu äldre islamisk diskriminering av judar. Dels har den judiska diasporan sedan 1970-talet, inför döva öron, bett om stöd och pekat på ökande antal attentat.

Skärmavbild 2015-02-16 kl. 19.14.08

 

Att Mona Sahlin, i Expressen / GP, mer eller mindre stjälper över ansvaret på den judiska diasporan för att inte ha varit tydliga nog med att de är hotade är inget mer än direkt osmakligt. De har visst pratat om hur utsatta de är men detta har viftats bort. Det borgar inte för fortsatt förtroende, vare sig för henne – än mindre för politiker i allmänhet. Hon gör offret skyldigt till att vara offer. Ungefär som att säga till en våldtagen ung kvinna att hon inte borde ha klätt sig så utmanande eller sagt nej tydligt nog och att hon därmed gjort sig delskyldig till de övergrepp hon blivit utsatt för.

Mona Sahlin har inte förstått att det handlar inte i hennes roll att vara politisk slingerbult längre och skönmåla den politiska nivåns prestation längre. Alla som varit en del av arbetet någon längre tid ser igenom detta, det är ingen nyhet att judar – och muslimer – samt den tysta grupp arabisktalande kristna är utsatta. Utsatta, hotade, förföljda som resultat av tusenåriga motsättningar och fördomar. Att säga något annat är så nära lögn man kan komma. Att säga att vi inte haft kännedom är nästan en ännu större lögn.

Att regeringen skulle avpolletera Mona Sahlin och ersätta henne med en lite träig, men istället fullt ut kompetent, tjänstemannaprofil är sannolikt att hoppas på för mycket. Det enda vi kan hoppas på är att hon bättrar på sin inlärningskurva och någon gång, ganska snart, inser att det inte är någon idé att ägna tid åt att skönmåla historien längre. Det leder inte framåt.

Säg som det är, ni som tillhört de senaste 20-30 senaste årens politiska ledarskap:

Ni har inte hört för att ni inte har lyssnat. Ni har varit så upptagna med allt ifrån identitetspolitik till triangulering att ni inte hört de återkommande ropen från bland annat den judiska diasporan. Att sedan ha mage, att som Mona Sahlin, vältra över delar av den skuldbördan på offren för detta är sannolikt en politisk ryggradsreflex men lika osmaklig för det.

I tider där vi behöver ägna oss åt rättfram analys, saklig beskrivning av hur det ser ut och ha realistiska samt evidensbaserade medel att möta detta med skall vi inte ha en nationell samordnare som ägnar del av tid till historierevisionism och att stjälpa över så mycket som möjligt av ansvaret på de som är offer. Fortsätter vi den senare vägen så slutar det hela i mer blod.

Politiska slingerbultar är det sista vi behöver nu. Nu behövs ledarskap. Vem kliver fram och tar det? Var är den träige, trogne och omutlige, tjänstemannen vi så väl behöver nu?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se