Självkritik utan självspäkning

  • Lördag 28 feb 2015 2015-02-28
E-post 0

Det svenska samhället har vaknat för sent. Den analysen delar inrikesminister Anders Ygeman (S) och tidigare integrationsminister Erik Ullenhag (FP) när de kommenterar antisemitismen och judarnas situation i Sverige.

– Vi har varit naiva, säger Anders Ygeman.

Ödmjukhet och relevant självkritik är något som inger respekt hos mig. Ygeman går från klarhet till klarhet och kliver fram som en inrikesminister värd namnet. Återigen, en av de fem ministrar som idag bär regeringen Löfven. Om dessa fem får sällskap av andra inom kort återstår att se. Det kan vara så, enligt en del obekräftade uppgifter, att näringsminister Damberg inom kort gör dessa fem sällskap i ett annat ämne som ligger mig nära hjärtat. Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel måste öka och frågan bereds enligt uppgifter av näringsdepartementet.

Det jag hoppas på där är dock kanske att tro på för mycket. En ökad livsmedelsproduktion kan inte innebära, vilket Damberg tyvärr tidigare var inne på, att det ska bli lättare för jordbruket att låna pengar. En högre skuldsättning är inte vad jordbruket är betjänt av utan vad jordbruket behöver är regelverk som gör det möjligt för dem att kunna möta EU-importen på ett rimligt sätt.  Jag, och framför allt Lars Wilderäng, har granskat jordbrukets skuldsättningsgrad tillräckligt för att komma fram till vilken återvändsgränd det är. Redan idag är avkastningen för låg och banker och hypotekskassor har redan börjat dra öronen åt sig. Ett rätt stort antal jordbruk balanserar idag på konkursens rand och att då låna ut mer pengar är inte vägen. Dambergs strategi, om den skall vara realistisk och ge resultat  kommer innebära en holmgång med Miljöpartiet vars jordbrukspolitik kommer sänka avkastningen på dagens arealer ytterligare. Att det är rätt bråkigt på Statsrådsberedningen är numera en offentlig hemlighet i kvarteren runt Rosenbad, det lär inte bli gladare om Damberg gör det som måste göras – börja lätta på jordbrukets regelverk.

Den som lever får se, men vilar strategin på att jordbruket skall kunna ta förmånliga lån åker stora motorsågen fram och Damberg får finna sig i att vara kvar i B-laget. Detta är inte ett hot utan bara ett sakligt konstaterande.

Åter Ygeman. En bra markering och ett attitydskifte från socialdemokraterna. Att erkänna tidigare underlåtelser är ett sympatiskt drag så länge det inte slår över i självspäkning och att vi blivit offer för vår egen inkompetens. Nu har Ygeman markerat och därmed är diskussionen om tidigare underlåtelsesynder över. Det som krävs nu är handling samt framtidsfokus och det enda jag kan önska är att han roterar ut de värsta syndarna för denna situation och ersätter med andra. Han har, i sin absoluta närhet, medarbetare och samordnare som aktivt eller passivt blundat i alltför många år för att idag kunna vara trovärdiga representanter för regeringen, Här kan du se det motsatta från en av dessa medarbetare, självspäkning utan självrespekt. Så ryggradslöst att jag inte ids kommentera det just nu.

Ygeman själv har i varje fall aldrig riktigt låtit sig manövreras in i de positionerna varför han är en trovärdig företrädare.

Återigen: Mer än godkänt. Nu återstår resten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se