Syltryggarnas parad

  • Söndag 15 Feb 2015 2015-02-15
E-post 0

EDIT 14:30

Inrikesminister Anders Ygeman har uttalat sig nu i skarpa ordalag, samtidigt med postningen visade det sig. Bra. Men vi skall ha klart för oss att i samband med moskébranden i Eskilstuna så var han snabbare på avtryckaren och vi vet fortfarande idag inte vad som var orsaken till den branden.

Inte heller har vår demokratiminsiter satt ner foten, jag väntar fortfarande.

SLUT EDIT.

 

Utöver statsministerns officiella reaktion är det idag tyst från det officiella och publika Sverige efter skotten i Köpenhamn. Efter moskébranden i Eskilstuna under julhelgerna var ministrar som Anders Ygeman, Ardalan Shakarabi och Alice Bah Kuhnke snabbt ute och fördömde denna händelse som rasistisk trots att brandorsaken fortfarande är okänd. Även företrädare som Johan Sjölander och Veronica Palm missade inte tillfället att snabbt etikettera och fördöma detta som idag mer ser ut att vara ett tekniskt fel eller olyckshändelse.

Skärmavbild 2015-01-05 kl. 23.07.55

Har ni tänkt på hur tysta de är idag?

Inte ett spår av vilja till någon som helst konsekvensanalys. Flera skadade och en civilperson samt en judisk vakt mördade när allt de gjorde var att delta eller försöka skydda allas rätt till religiös utövning eller det fria ordet. Har ni funderat på varför det är tyst efter detta från personer som annars är snabba på avtryckaren?

Har ni funderat på varför Alice Bah Kuhnke, kulturministern som i januari stod och lovade åhörarna att hon minsann skulle definiera för svenska folket vad Islam är, som kristen kvinna, inte hörs av just nu? Eller varför Johan Sjölander inte tar avstånd från hatet i vårt södra grannland mot judar och yttrandefrihet på samma sätt som han stämplade en outredd brand i en källarmoské som rasism? Varför inte inrikesminister Ygeman är lika snabb på avtryckaren nu som för bara två månader sedan? Vi ser inte heller en enda nyckelsrkamlare på Nytorget idag, inte heller någon Dror Feiler som blåser i sin lur. Inte heller kan vi höra Henrik Arnstad ropa ”Alarm” i varje gathörn han passerar.

Nej. De är osynliga nu. De hörs inte av. Men det vi faktiskt ser, i deras frånvaro, är Syltryggarnas parad. I sin frånvaro nu, när det bränner till, visar de alla vilket virke de är gjorda av. Om de är hårda och ståndaktiga som flinta eller mjuka som hallonsylt, välj själva. De spontana, omedelbara, reaktionerna vi nu ser – eller inte ser – säger mer än tusen ord. Nu passar det inte. Det passar sig inte eftersom verkligheten var en annan än den som passade de egna dogmerna.

Syltryggarnas parad. De paraderar nu i parlament, regeringskansli och på gator och torg. I sin totala frånvaro är de närvarande. Det är exakt det vi ser nu. Inget annat.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.