Tystnadens terrorister

  • Lördag 21 feb 2015 2015-02-21
E-post 0

Efter att oroliga föräldrar valt att avanmäla sina barn ställs nu Judiska församlingen i Stockholm in sin traditionella sportlovsresa. Oron bland vissa familjer är stor för att polisen inte kommer kunna garantera barnens säkerhet efter den senaste tidens attacker mot judar rapporterar SVT. Jag fick själv en indikation på detta genom en av föräldrarna som i onsdags och hade, om inte SVT gjort ett reportage, gjort något själv efter den kontakt jag hade med judiska församlingen. Eva Serner, en annan av föräldrarna och som jag inte känner, gör en fantastiskt bra prestation i intervjun. Hade det varit skådespeleri hade det gått till historien men detta var äkta. Den sköt rakt in i mig. Lågmält, med en återhållen vrede och sorg, definierar hon ordet terror på ett sätt jag aldrig hört förut men som griper tag i mig. Som jag känner igen. En definition jag numera kommer använda mig av. En förälders ilska, vrede och sorg över en företeelse.

Detta är vad jag hörde, inte helt ordagrant men med mina tillägg för att göra definitionen till min egen:

Terror är att kuva, tysta och gömma genom att utnyttja andras rädsla. Att stänga in. Att begränsa. Att härska.

Lysande.

Och när jag ser på TV-inslaget så känner jag igen bilden från min barndom. Den är tagen på Nybrogatan i Stockholm. Det vi ser är ingången till gården till Hillelskolan. Men det är inte det jag känner igen mest. Det är polisbilen precis utanför, där på hörnan låg tidigare restaurant Capri – en av Stockholms äldsta pizzerior – där vi brukade hämta pizzor på avhämtning. En exklusivitet på 1970-talet. Men. Så såg det ut för mer än 40 år sedan, så ser det ut idag. Inklusive polisbilen.

När Mona Sahlin, den nationelle samordnaren påstod att hotet som judarna upplevde varit något som blivit tydligt på senare tid så kände jag själv att det vände sig i magen. Inte för hotet, det gör mig mindre rädd. Det var för lögnen. Kanske inte medveten men likväl. Om hotet mot Hillelskolan var tydligt för 40 år sedan – på exakt samma sätt med samma bild för ögonen, och att den judiska församlingen mig veterligen alltid varit tydliga med detta, så kan det inte vara en sanning att det blivit mer uppenbart på senare tid. Polisbilarna har stått där i alla år. Inte alla dagar eller veckor. Men med jämna mellanrum. Säg de skolor som med jämna mellanrum behöver en polispiket samt poliser med automatvapen utanför. Bara för att det går elever där som har en viss tro.

Skärmavbild 2015-02-21 kl. 03.18.55

Mona Sahlin gav, när hon menade att antisemitismen blivit tydligare eller att judar nu vågar berätta, uttryck för en annan terror som vi nog alla till mans måste erkänna att vi ibland använder oss av. Ibland medvetet, oftast omedvetet. Ibland som ett resultat av grupptryck och annan påverkan. Ibland av tidsbrist, brist på empati eller självupptagenhet. Tystnadens terrorism. Att förneka, titta bort, förminska, lägga ansvaret på offren. Det leder till att de som känner sig eller är hotade stänger sig inne och tystnar. Kuvas. Mekanismerna beskrivs bra av Gitte Sereny i bland annat hennes bok om Albert Speer. Vernichten. Tystnadens terror. Ett vapen mäktigare än kulor och bomber.

Känner du igen terroristen i dig? Det gör jag. Det har tagit mig år, decennier, att erkänna detta för mig själv. Att jag var en av tystnadens terrorister. Att jag har honom inom mig och måste konfrontera honom varje dag. Det som fick mig att tänka efter var en fråga jag fick för ganska precis 15 och ett halvt år sedan av en person jag högaktar och  beundrar. En promenad på Djurgården i Stockholm en varm sommardag. Frågan var om jag, om jag hade varit med om Kristallnatten 1938 i Berlin, hade stått tyst eller rest mig upp och stått emot. När jag fick frågan kunde jag faktiskt inte svara ärligt på den. Jag blev tyst. Det tog mig tio år att utvecklas och kunna utveckla svaret på frågan så att jag kunde svara ärligt. Och därmed, i den processen med mina demoner, sluta vara en av den stora majoriteten av mänskligheten.

Tystnadens terrorister.

Vad är du? Och vem är du?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se