Under galgen stänker det

  • Tisdag 17 Feb 2015 2015-02-17
E-post 0

”Vi känner en stark samhörighet och gemenskap med våra medmänniskor som nu utsätts för hatbrott. Oavsett om det är judar, romer, muslimer, flyktingar eller journalister som drabbas av terrordåd så är en attack på en av oss en attack på oss alla”,

skriver statsvetaren Kholod Saghir, Aftonbladets ledarskribent Somar Al Naher, Dror Feiler och innehavaren av Natan Söderbloms professur i teologi, Mattias Gardell, på SVT Opinion. En intressant artikel om vi börjar granska den lite närmare i sömmarna.

Dror Feiler har nämligen varit aktiv i debatten tidigare och då inte dragit sig att blanda in Israel-Palestinakonflikten med judendom i sin retorik. Svenska Kommittén mot Antisemitism har åskådliggjort Feilers debattstil på sin egen hemsida. Artikeln förtjänar att läsas i sin helhet och där blir Miljöpartiets historia i debatten klargjord. Per Gahrton och många andra har genom åren påstått att SKMA försökt ”tysta all Israelkritik”. Det var först när Radio Islams ansvariga utgivare dömdes för hets mot folkgrupp 1989 och återigen 1991 som anklagelserna från Miljöpartiets Per Gahrton avtog.

Det känns just nu, med detta som historia, inte som någon större slump att den enda minister som varit tyst de senaste tre dygnen och som är den minister som haft det svenska ansvaret för de frågor som är högaktuella i hela Europa är en miljöpartist. En miljöpartist som hennes forna kollegor på SVT helt naturligt har ett visst motstånd mot att granska. Framför allt nu när hon förfogar över såväl licenspengar som kulturbudget. Skulle du, om du var journalist eller redaktionschef, våga ifrågasätta en före detta kollega som helt plötsligt förfogar över de medel som kan trygga ditt arbete? Nej. Skulle inte tro det.

 

Skärmavbild 2015-02-17 kl. 14.42.58 Skärmavbild 2015-02-17 kl. 14.43.14

Skärmavbild 2015-02-17 kl. 14.44.01

Även Mattias Gardell bör synas något mer i sömmarna. Som professor  och framträdande i samhällsdebatten påstod han så sent som 2011 att extremhögern hade bytt ut sin tidigare antisemitism mot islamofobi och menade med det implicit att hotet mot judar minskat. Detta trots en tidigare studie av attityder i åtta EU-stater som forskare vid Bielefeld-universitetet presenterade 2009 visade att i genomsnitt 24 procent av de svarande instämde i det ”traditionella” antisemitiska påståendet att ”judar har för stort inflytande”. 41 procent höll med om utsagan att judar utnyttjar rollen som offer för nazismens förbrytelser och 37 procent instämde i påståendet ”med tanke på Israels politik kan jag förstå varför människor tycker illa om judar”. En studie som Forum för levande historia offentliggjorde 2010 indikerar att ungefär en femtedel av svenska gymnasister är negativt inställda till såväl judar som muslimer. En fjärdedel hyser motvilja mot romer.

Men nu passar det för herrar Gardell et Feiler. Eller passar? De slåss för sin överlevnad i debatten nu, inget annat. Sällan är en piruett under galgen så tydlig som nu av de bägge och jag kan tycka rätt synd om Al Naher och Saghir som behöver stå bredvid och bli nedstänkta när herrarna snurrar runt i lervällingen. Al Naher och Saghir bör kanske, en kort sekund, fundera på talesättet

”Säg mig vilka du umgås med så skall jag säga dig vem du är”

Under galgen. Inte så elegant direkt. Men tydligt nog vilka strömningar som råder nu när herrar Gardell och Feiler gör sådana piruetter i lervällingen.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se