Vad gör kulturministern hela dagarna?

  • Måndag 16 Feb 2015 2015-02-16
E-post 0

Niklas Orrenius, Dagens Nyheter, rapporterar idag om den öppna antisemitism som många av Sveriges, och framför allt Malmös judar möter i vardagen. Han skriver skakande om läraren som ser hur hennes nioåriga elever inte får gå in i klassrummet för att hon är judinna. Han skriver om hur rap-artisten ”Dani M” nu sprider samma typ av desinformation och antisemitiska budskap i svallvågorna efter terrordådet i Köpenhamn som vi såg efter 9/11.

Skärmavbild 2015-02-16 kl. 15.50.11

Två dagar innan, på torsdagen, besökte kulturminister Alice Bah Kuhnke som av en händelse Redline Records i Norsborg i Stockholm. Alice Bah Kuhnke ser allvarligt på att judar i Sverige är rädda idag säger hon i intervjun. I intervjun med SvD Kultur pratar hon om att ”vi i någon sorts självgodhet generellt i Sverige inte vill förknippas med antisemitismen.” Artister som Linda Pira, skivbolagets ägare Salla Salazar och kulturministern diskuterade bland annat kulturens betydelse, hur man skapar fler jobb i förorten och just rasism.

Skärmavbild 2015-02-16 kl. 15.40.41

Hela situationen med att se Bah Kuhnke just i Redline Records lokaler prata om självgodhet och att inte vilja förknippas med rasism skulle kunna vara komisk om inte ämnet var så allvarligt. Redline Records är det bolag som ”Dani M” ger ut sina skivor på och de är allt annat än omedvetna om hans antisemitiska och konspiratoriska uttalanden. Nu ser vi hur Bah Kuhnke sitter i SvD Kultur och hyllar bolaget för dess arbete.

Antingen är Bah Kuhnke fullständigt omedveten om denna koppling och det i sig föranleder kritik för att hon är så pass illa påläst att hon låter sig utnyttjas som maskot i bolagets marknadsföring, ett bolag som marknadsför artister som sprider antisemitiska vandringssägner och konspirationsteorier. Eller så är hon fullt medveten om att hennes besök ger artister som Dani M legitimitet och då är hennes tystnad efter skotten, som riktats mot en svensk konstnär, i Köpenhamn logiska.

I vilket fall som helst:

Jag mår illa nu.

Hur mycket är Bah Kuhnke vår kulturminister och hur mycket ärenden springer hon åt andra? Medvetet eller omedvetet, det spelar inte någon roll. Vi måste kunna kräva mer av en minister i vilket fall.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se