Var är George Smiley?

  • Tisdag 17 Feb 2015 2015-02-17
E-post 0

Inrikesminister Anders Ygeman, som jag generellt anser presterar bra som en av de idag fem eller sex ministrar som ger regeringen sin legitimitet, uttalar sig i SvD på ett sätt som gör mig ånyo rätt brydd. Brydd över hur den nuvarande och den förra regeringen närmat sig delar av de problem som religiös radikalisering utgör. Brydd över handlag och kompetens.

Han menar att

Skärmavbild 2015-02-17 kl. 06.52.14

och sätter därmed fingret på två saker som jag trodde var under kontroll. Radikalisering i fängelsemiljöer samt riskerna med stuprörstänkandet. Inget är under kontroll får jag anta med Ygemans uttalande som grund. Jag har själv arbetat som timvikarie för “Avdelningen för inre säkerhet” innefattande bland annat isoleringspaviljongen på Norrtäljeanstalten, en av Sveriges riksanstalter med högre säkerhet och sett radikalisering ske med egna ögon. Att vissa interner blir ”mer troende” över tid under straff med lång verkställighet är ingen nyhet. Återigen visar den politiska nivån – utan egentliga åtskillnader – upp en aningslöshet där det hade behövts kompetens och insikt. Ygeman gjorde mig fundersam idag för första gången på länge.

Sedan förvånar mig uttalandet som går i riktningen om att det är ”någon annans departement” att ta hand om detta. Jag trodde, uppenbarligen i min enorma enfald, att regeringen för var tid agerar som en enhet. Speciellt i denna fråga som kräver tvärpolitiska åtgärder, då duger det inte hänvisa till någon annan. Och för att säkerställa denna förmåga så är en nationell samordnare tillsatt. Den nationella samordnarens uppdrag är, när jag nu tittar på det en gång till, inte på långa vägar tillräckligt för att adressera alla de parametrar som spelar in och bör nog omformuleras samt med denna revision passa på att hitta en kompetent ersättare som inte behöver sätta sig på skolbänken ett halvår först för att kunna genomföra ett seminarium i Umeå som första aktivitet. Inlärningskurvan har varit för flack helt enkelt. Tempot måste upp och då krävs grundkunskaper från början.

Jag saknar nu en George Smiley, ni vet – John le Carre´s karaktär. Byråkraten och skrivbordskrigaren. Tjockbottnade glasögon, gråhårig, osexig, illasittande kostym och lite säregen. Men en tänkande människa med briljans nog att skapa resultat. Var är den träige byråkraten som enträget, och envist, trampar på och löser uppgiften?

Skärmavbild 2015-02-17 kl. 07.10.42

Han är efterlängtad nu. Sveriges George Smiley. Mer av tvärpolitiskt agerande och  troget tjänstemannatramp, med mindre av narcissism, strålkastare, kamerablixtar och stuprör.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.